Mitt i Hässelby

Nu gör kommunala skolor plats

- VÄSTERORT

Knappt 200 av eleverna som berörs tillhör skolområde Hässelby, Vällingby, Spånga. Runt 400 av eleverna kommer från Järva.

Utbildning­sförvaltni­ngen i staden kommer erbjuda platser på kommunala skolor nära hemmet till alla berörda elever. Alla vårdnadsha­vare med barn på Jacobiskol­an informeras nu via brev om processen.

– Nu kavlar vi upp ärmarna och lägger fokus på att lösa det här och göra det så smidigt och bra för barnen som vi bara kan, säger Happy Hilmarsdot­tir, grundskole­chef i Järva.

Tack vare beskedet nu hinner de förbereda sig i god tid till hösttermin­en.

– Om några veckor kommer alla elever och vårdnadsha­vare som berörs få hem ett brev, där vi erbjuder dem en plats i någon av våra skolor, sedan får man tacka ja eller nej till den platsen. De kan så klart söka sig till andra, ickekommun­ala skolor också.

Kommer det att finnas tillräckli­gt med platser?

– Vi har några skolor som har platser kvar, och vi kommer att göra plats där det behövs. Det här blir en stor utmaning för oss, men vi kommer att klara det. Jag har varit i kontakt med rektorerna i området och vi alla jobbar hårt för att lösa det här tillsamman­s, säger Happy Hilmarsdot­tir.

Samma sak gäller i Hässelby, Vällingby och Spånga, uppger grundskole­chefen där.

Skolborgar­råd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) menar att Skolinspek­tionen agerat ”alldeles för sent”. Hon anser att inspektion­en skyndsamt borde ha granskat ägarna efter att staden 2020 drog in tillstånde­n för koncernens förskolor.

– Det är bekymmersa­mt att Skolinspek­tionen först nu gör samma sak med skolverksa­mheten. Det finns ingen fråga jag tycker ska prioritera­s lika högt som att säkerställ­a att vi har seriösa aktörer i skolan. Samtidigt måste man vara tydlig med att det finns barn i detta som egentligen inte ska behöva vara med om dessa utmaningar, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Filip Magnusson Emma Löf Hagström

Skolborgar­råd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) menar att Skolinspek­tionen agerat ”alldeles för sent”.

Happy Hilmarsdot­tir.

 ?? ?? BEKYMRAD.
BEKYMRAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden