Mitt i Hässelby

Fler omhänderta­gna barn ska klara skolan

Vem vinner

- Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se

Barn som är omhänderta­gna via LVU och bor på institutio­n har ofta problem med skolgången. En ny satsning ska ändra på det.

– Det borde skett för länge sedan, menar borgarråde­t Jan Jönsson (L).

Varför man inte tidigare sett till att skolgången säkras för alla barn, även de som är omhänderta­gna via LVU har Jan Jönsson (L), socialborg­arråd, frågat sig länge.

– Det finns forskning som visar att om de här barnen klarar skolan, klarar de livet, säger han.

Han tror att det beror på att det varit en för strikt uppdelning mellan skolan och socialförv­altningen i staden.

Men en ny satsning ska ge en tydligare koppling mellan socialtjän­st och skola: Tio skolsamord­nare ska hjälpa barn från olika stadsdelar som är placerade på institutio­n. Målet är att de ska klara grundskola­n med godkända betyg.

Det har tagit tid att arbeta fram satsningen. Men att den presentera­s just nu har inte enbart att göra med ett färskt beslut i socialnämn­den. Den senaste tidens internatio­nella påverkansk­ampanj, som kritiserar svensk socialtjän­st och som har spridit rykten om att staten omhänderta­r folks barn utan anledning, har spelat in.

– Det är inte direkt ett svar på den kampanj som pågår nu och som sprider väldigt många falska rykten. Samtidigt vill jag säga att vissa av de här föräldrarn­a har en poäng i att socialtjän­sten faktiskt inte har haft tillräckli­gt hög kvalité när det kommer till vård av placerade barn. Det är en kritik vi måste ta till oss, säger Jan Jönsson.

Ingen ny modell

Modellen som nu ska testas i Stockholm bygger till viss del på ett arbete som i kommer från Helsingbor­g och även används i andra kommuner.

– Tidigare har det nästan varit som att man gett upp hoppet om de här barnen. Inte trott att det går. Men det gör det.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RIKTAD INSATS. Nya satsning ska hjälpa alla barn på institutio­n att klara skolan.
FOTO: MOSTPHOTOS RIKTAD INSATS. Nya satsning ska hjälpa alla barn på institutio­n att klara skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden