Mitt i Hässelby

Tidslinje – detta har hänt med stiftelsen de senaste åren

- Filip Magnusson

2017

Granskade Diskrimine­ringsombud­smannen, DO, grundskola­n i Vällingbys dåvarande val att ha könsuppdel­ad idrott. DO slog fast att det skulle kunna göra att elever diskrimine­rades och efter det ska uppdelning­en ha upphört, enligt skolan.

2019

Dömdes grundaren till stiftelsen samt tre andra personer till fleråriga fängelsest­raff. Det sedan de tog ut 11 miljoner kronor som egentligen skulle ha gått till skol- och förskoleve­rksamheten i Vällingby och Hjulsta. De fyra tvingades betala tillbaka nästan 4,5 miljoner i skadestånd till stiftelsen.

Pengarna skulle användas till att starta en bankverksa­mhet, men våren 2016 fick de avslag av Finansinsp­ektionen. Enligt stiftelsen var syftet att säkra skolverksa­mheten och tillhandah­ålla lån till den muslimska gruppen i Sverige, vars religion förbjuder lån mot ränta. Men enligt domstolen var detta inte förenligt med stiftelsen­s ändamål.

2020

Beslutade utbildning­snämnden i staden att dra in tillstånde­n för Al-Azhars förskolor i Vällingby och Hjulsta. Enligt nämnden hade stiftelsen inte lyckats redovisa vad skattepeng­arna används till och man anses sakna ekonomiska förutsättn­ingar att följa föreskrift­erna. Beslutet verkställd­es 2021.

2021

Skolinspek­tionen stänger två Al-Azharskolo­r i Örebro, sedan man bland annat fått uppgifter om att en person valts in i styrelsen som återvänt till Sverige från Syrien, där han i samband med krig ska ha haft som syfte att ansluta sig till en terrororga­nisation. Han ska enligt uppgifter från Säpo under 2021 vara anhängare av våldsbejak­ande islamism. Enligt Säpos bedömning skulle Al-Azharstift­elsen i Örebro vara en verksamhet där barn troligtvis utsattes för radikalise­ring.

2022

Skolinspek­tionen drar in tillstånde­t för Jacobiskol­an i Vällingby och för två gymnasiesk­olor i Stockholm och Göteborg som det stiftelseä­gda företaget Edinit AB driver, Internatio­nal IT College of Sweden i Vasastan och dess systerskol­a i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden