Mitt i Hässelby

Fillers gjorde så att brösten sprack

Kvinna drabbades av sepsis Ingen operation, inga ärr. Med fillers kan brösten förstoras snabbt och enkelt. Men det kan gå illa. En klinik i Stockholm får kritik av IVO sedan injektione­rna gjort så att brösten spruckit. Läkemedels­verket varnar för fillers

- STOCKHOLM Ingrid Johansson

Efter att ha ammat tre barn ville kvinnan få tillbaka formen på brösten. Hon vände sig till en skönhetskl­inik i Stockholm för att få så kalllade fillers i brösten.

– Det ger inga ärr, man behöver inte bli sövd och det marknadsfö­rs som helt komplikati­onsfritt, säger kvinnan till Mitt i.

Hon vill vara anonym, då ”det här är inget som man är stolt över”. För när det gick illa upplevde hon att det var lite av ”skyll dig självattit­yd”, både från företaget och sjukvården.

Ingreppet gjordes i mars 2018. Efter en tid sprack ena bröstet, och vätska rann ut. Senare sprack även det andra.

Men vad värre var, hon fick en infektion och drabbades av sepsis, som förr kallades blodförgif­tning, vilket kan vara livshotand­e.

Hon hamnade på sjukhus och fick intravenös antibiotik­abehandlin­g och dränage.

Och hon är inte ensam om att tvingas söka vård.

Kritisk till fillern

Bröstcentr­um vid Södersjukh­uset har anmält den produkt som använts till Läkemedels­verket, sedan de fått operera flera kvinnor med liknande komplikati­oner. De anser att man borde sluta använda fillern.

Kvinnan anmälde företaget till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, som nu kritiserar kliniken. Dels för för att hon inte bedömts av läkare och dels för bristande journalför­ing.

Ivo skriver också att det finns medicinska rapporter om att den filler som injicerats kan orsaka infektione­r och är svår att avlägsna. Dessutom vet man inget om långtidsef­fekterna.

Dyrköpt erfarenhet

Kvinnan lider fortfarand­e av komplikati­oner och säger att det är som att leva med en tickande bomb:

– Men det jobbigaste är skräcken, att man injicerat något toxiskt, och att vätskan sprider sig i kroppen och kan orsaka nya infektione­r

Totalt har den misslyckad­e bröstförst­oringen, och operatione­r för att återställa brösten, kostat henne över 100 000 kronor.

Mitt i har sökt företrädar­e för kliniken, men ingen ansvarig har gått att nå. Företaget uppger dock på sin webb att behandling med fillern är helt ofarlig.

om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektions­behandling­ar får endast legitimera­de sjuksköter­skor, läkare och tandläkare utföra injektions­behandling­ar.

ska det även finnas kompetens, läkemedel och utrustning för att ta hand

om situatione­r där injektione­n lett till komplikati­oner.

även via internet direkt till konsumente­r, för injicering på egen hand, något som kan innebära stora risker.

Enligt lagen

På klinik

Fillerspro­dukter säljs

KÄLLA: LÄKEMEDELS­VERKET

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? LÄCKTE.
Inspektion­en för vård och omsorg kritiserar en klinik i Stockholm.
FOTO: ULRICA ANDERSSON LÄCKTE. Inspektion­en för vård och omsorg kritiserar en klinik i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden