Mitt i Hässelby

Moderatern­a jublar – opposition­en

Fastighets­bolaget Nrep köper Vällingby centrum för 1,68 miljarder kronor

- VÄLLINGBY Filip Magnusson 0735-513 120 filip.magnusson@mitti.se

sörjer. Försäljnin­gen av Vällingby centrum har varit en politisk stridsfråg­a sedan 2019. Nu har affären gått i lås med bara månader kvar till valet.

Torsdagen den 28 april beslutade Svenska bostäder slutligen att sälja Vällingby centrum. Köparen är fastighets­bolaget Nrep, kom in i bilden för ett drygt år sedan.

I köpet ingår 90 butiker och totalt 80000 kvadratmet­er kommersiel­l yta (se faktaruta).

– Vi vill ta in stadsdelen i centrum och ser fram emot utveckla en mötesplats där man bor och verkar med människan i centrum, säger Rickard Svensson Dahlberg, medgrundar­e och partner på Nrep, och fortsätter:

– Det finns redan i dag en bra mix av butiker i centrum, men det finns också lokaler tillgängli­ga för verksamhet­er som i dag ligger runt om Vällingby centrum. Vi ser också utrymme för fler restaurang­er.

2020 skrev Svenska bostäder ned värdet på Vällingby centrum med 220 miljoner kronor. Den senaste värderinge­n som var offentlig låg på 1,7 miljarder kronor, och prislappen landade till sist på 1,68 miljarder kronor.

Politisk stridsfråg­a

Enligt fastighets­borgarråde­t Dennis Wedin (M) är det den största enskilda fastighets­affär som Stockholms stad gjort, och tanken är att pengarna som staden nu får in ska finansiera nya bostäder.

Men opposition­en är inte glada.

– Jag ser inte bara detta som en ekonomiskt dålig affär, utan ser även det faktum att vi nu avsäger oss rådigheten över en centrumfas­tighet i ett område i ytterstan där staden behövs. En privat ägare har vinstmargi­naler att förhålla sig till. Självklart ser vi risker med att butikshyro­rna kommer höjas i Vällingby centrum, säger opposition­sborgarråd­et Karin Wanngård (S).

Dennis Wedin nöjd med intäkten.

– Vi har gjort en ekonomiskt bra affär, menar jag. Vi renodlar beståndet och fokuserar nu på kärnuppgif­ten, vilket inte är att driva eller äga ett kommersiel­lt är dock centrum. Menar vänsteropp­ositionen att det är en kärnuppgif­t att äga kommersiel­la fastighete­r med butiker och restaurang­er? Är det inte bättre att skattepeng­arna går till kommunal verksamhet?

Har dragit lärdomar

Wanngård anser att det finns utmaningar i Hässelby-Vällingby, bland annat en svagare köpkraft än på många andra håll i staden, som kräver att staden har kontrollen över Vällingby centrum.

– Dennis Wedin verkar varken vilja att vi ska äga förskolor, skolor, centrum eller allmännytt­iga bostäder. Centrumanl­äggningarn­a som ingick i Boultbee-försäljnin­gen har det fortfarand­e tufft än i dag i många fall, säger hon.

Det var 2007 som staden sålde 10 köpcentrum till brittiska Boultbee för 10,4 miljarder kronor. En ökänd affär som blivit starkt kritiserad i efterhand, såväl inom opposition­en som i alliansen.

– Vi har varit väldigt måna om att hitta långsiktig­a ägare till Vällingby centrum. Det är en rigorös process vi genomfört där vi varit måna om att identifier­a vilka vi ens ingått dialog med, och som vi till slut säljer till. Det visar, tycker jag, att vi dragit lärdom av tidigare försäljnin­gar, säger Dennis Wedin.

Det finns redan i dag en bra mix av butiker i centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden