Mitt i Hässelby

Lokala röster från gamla Spånga har digitalise­rats

- Madelene Hergils

Spånga hembygdsgi­lle har digitalise­rat gamla inspelning­ar med Järvaoch västerorts­bor från förr. Nu hoppas ordförande Björn Törnqvist att fler ska få upp ögonen för områdets lokala historia.

Intervjuer­na är i huvudsak inspelade på slutet av 50-talet och mitten av 80-talet av Sixten Källberg. Hans tanke var att låta äldre lokalbor berätta om livet i bland annat Bromsten och Akalla i början av förra seklet. Det berättar Björn Törnqvist, ordförande i Spånga hembygdsgi­lle.

– Han var själv aktiv i gillet och ville göra en kulturgärn­ing, säger han.

Utmärkt sätt att göra det mer lättillgän­gligt.

Stora delar av västerort

Inspelning­arna har tills nyligen bara funnits på kassettban­d och rullband, men nu har de digitalise­rats och lagts upp på gillets hemsida.

Förhoppnin­gen är att fler ska intressera sig för sin hembygd.

– Om du ger ett kassettban­d till en ungdom i dag så kan han eller hon inte ens öppna kassetten. Så det här är ett utmärkt sätt att göra det mer lättillgän­gligt, säger Björn Törnqvist.

Spånga hembygdsgi­lle bevarar och delar med sig av berättelse­r från det som en gång var Spånga socken, vilket täcker stora delar av västerort så som Vällingby, Rinkeby och Akalla.

En av inspelning­arna är med häradsdoma­ren Axel

Jansson som bodde på Akalla gård i början av förra seklet, en mycket inflytelse­rik och intressant person, enligt Björn.

– Han satt i alla möjliga nämnder och styrde väldigt mycket. Förutom de gamla rösterna från förr ligger flertalet bilder och videor från gillets arkiv redan uppe på hemsidan, men det till trots är det mer material som väntar på att digitalise­ras. – Det här är bara början, säger Björn Törnqvist.

 ?? ?? SPÅNGA
SPÅNGA/JÄRVA
SPÅNGA SPÅNGA/JÄRVA
 ?? FOTO: SPÅNGA HEMBYGDSGI­LLE ?? FÖRR. En av de intervjuad­e är häradsdoma­re Axel Jansson från Akalla gård. Fotot är från 1912.
FOTO: SPÅNGA HEMBYGDSGI­LLE FÖRR. En av de intervjuad­e är häradsdoma­re Axel Jansson från Akalla gård. Fotot är från 1912.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Björn Törnqvist.
FOTO: PRIVAT Björn Törnqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden