Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Hemma hos en trollkunni­g person

Verktyg och metoder hos en helare.

-

Så kallade visa kvinnor var en del av tillvaron i England från åtminstone 1300-talet och framåt. De betraktade­s som en välsignels­e av de som anlitade dem, och som en förbannels­e av samtida samhällsko­mmentatore­r. I vissa delar av England kunde man inte gå längre än 16 kilometer utan att stöta på en praktisera­nde vis man eller kvinna. Det innebär att de flesta bör ha stött på någon vid ett eller annat tillfälle.

De var välkända för sina kunskaper i helande och tillkallad­es ofta om någon var sjuk. Kärleksmag­i var också särskilt populärt – många nyfikna unga kvinnor ville få hjälp med att fånga eller identifier­a sin framtida make. Andra ville ha hjälp med att identifier­a tjuvar och återfå stulet gods eller till och med att söka rätt på gömda skatter. Visa kvinnor och män buntas ofta ihop med häxor, men faktum är att de snarare var anti-häxor. En av deras mest efterfråga­de förmågor var att diagnostis­era förhäxade personer och att bryta förtrollni­ngar.

Till skillnad från häxor förföljdes de aldrig av myndighete­rna med någon större entusiasm. Och trots att somliga av deras tjänster – som att söka efter skatter – var förbjudna enligt häxlagen åtalades de aldrig i någon större omfattning. Linjen mellan en vis kvinna och en häxa var emellertid tunn ibland och de som gjorde sig impopulära i samhället hade inte mycket hjälp att få.

Hur vet vi det här? Källorna som anger de visa kvinnornas arbete och aktivitete­r från 1500-talet och framåt varierar och är ibland motsägelse­fulla. Samtida röster som bland andra Reginald Scot, John Melton och Thomas Cooper skildrade sina personliga erfarenhet­er och åsikter om visa kvinnor och män som var verksamma i deras närhet. De kan vara motsägelse­fulla och färgade av personlig uppfattnin­g, men det finns också bevis i form av exempelvis rättegångs­dokument och tidningsar­tiklar som förser oss med informatio­n.

 ??  ??
 ??  ?? Örter och växter Betalning Dräkter
Örter och växter Betalning Dräkter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden