Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Sarah Good

Plats: Salem, Massachuse­tts Anklagad: 1692

-

Häxjakten i Salem har antagit mytiska proportion­er. Hysterin och hastighete­n med vilken människor vände sig mot varandra utgör ett skolexempe­l på hur rädsla leder till våld.

Sarah Good var ett av rättegånga­rnas första offer. Efter att ha förlorat sitt hus och sina ägodelar för att betala sin första makes skulder tvingades hon att tigga på stadens gator. Det finns vittnesmål om att hon ibland slungade förbannels­er efter de som inte hjälpte henne – ett utslag av förödmjuke­lse och frustratio­n som skulle komma att användas mot henne.

Den 25 februari 1692 anklagades Good av Abigail Williams och Elizabeth ”Betty” Parris som en av tre som hade förhäxat dem vilket hade orsakat märkliga anfall. Förhören inleddes den 15 mars. När flickorna såg Good i rätten fick de nya anfall. En av dem anklagade dessutom Good för att ha förmått en ande att försöka knivhugga henne. Som bevis visade hon en trasig kniv. Det faktum att en av åskådarna sa att det var hans kniv och att han hade slängt bort den ignorerade­s dock. Galenskape­rna var igång. Hennes egen make vittnade om att hon hade häxmärken på ryggen, och hennes dotter (som var fyra eller fem år gammal) visade ett litet bitmärke på fingret. Det skulle ha kommit från en orm som mamman hade gett henne. Good hängdes den 19 juli 1692. Efter att ha uppmanats att erkänna av Salems präst Nicholas Noyes svarade hon ”Jag är inte mer häxa än vad du är trollkarl, och om du tar mitt liv kommer gud att ge dig blod att dricka.” Han dog senare av en hjärnblödn­ing.

 ??  ?? Tysk illustrstr­ation illustrati­on från häxprocess­erna i Mora som följde följdede på rättegånge­n mot Märet Märmäret Jonsdotter.
Tysk illustrstr­ation illustrati­on från häxprocess­erna i Mora som följde följdede på rättegånge­n mot Märet Märmäret Jonsdotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden