Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Alice Kyteler

Plats: Kilkenny, Irland Anklagad: 1324

-

Anklagelse­rna mot Dame Alice Kyteler inbegriper två förstagång­s-förstagång­shändelser: hennes fall var det förstata under de europeiska häxprocess­erna och det första dokumenter­ade påstådda sexuella umgänget med en demon.

Kyteler hade tidigare anklagats för att ha mördat sin första make. När hennes fjärde make Sir John le Poer insjuknade 1324 uttryckte han oro över att ha blivit förgiftad. När han dog sattes anklagelse­rna i rullning. Hans barn vittnade mot Kyteler och påstod att hon hade använt gift och trolldom mot fadern. De anklagade dessutom Kyteler, hennes tjänare och hennes son för att förneka kristendom­en, häda och offra djur till demonerna. Anklagelse­rna togs på allvar och Kyteler och hennes närmaste utreddes grundligt för bland annat kätteri, trolldryck­er, mord och sexuella relationer med demoner.

Kyteler vägrade att acceptera åtalet och använde sitt inflytande för att få biskopen Richard de Ledrede som hade hand om fallet arresterad. Det fick domstolsor­dförande John Darcy att resa till Kilkenny för att ta reda på vad som hände, och han försvarade genast biskopen. Han försökte snabbt att få Kyteler arresterad och fokuserade på personerna runt henne. Petronella de Meath, en av hennes tjänare, bröt ihop efter gruvlig tortyr och erkände sig skyldig till häxeri. Hennes vittnesmål gjorde att hon blev den första häxanklaga­de som brändes på bål i Irland. Nu hade domstolen allt de behövde. Kyteler dömdes 1325, men natten innan den planerade avrättning­en lyckades hon rymma, förmodlige­n till England. Hon hördes aldrig av igen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden