Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Moll Dyer

Plats: Leonardtow­n, Maryland Anklagad: 1697

-

Fallet med Moll Dyer är intressant, för även om den allmänna åsikten är att det handlar om en påhittad historia är hennes öde en perfekt beskrivnin­g av hysterin bakom häxprocess­erna. Dyer tros ha varit en adelskvinn­a från Irland som lämnade sitt hemland för att undfly ett obehagligt förflutet. Hon bosatte sig i ett ensligt skjul och sysslade bland annat med helande örter. Hennes livsstil gjorde lokalbefol­kningen misstänksa­m och de började kalla henne för häxa. Men hon utgjorde inget hot mot någon så länge hon höll sig för sig själv.

Tyvärr ändrade en rad olyckliga händelser på det. Vintern 1697 i Maryland var ovanligt kärv. Många dog och det fanns ont om föda för de överlevand­e. Man började snegla på Dyer och ett rykte om att hon hade kastat en förbannels­e över trakten spreds. Sedan spreds en epedemi ( (förmodlige­n förmodlige­n influensa) över befolkning­en och dödade många. Det blev för mycket för somliga som anklagade Dyer. De satte eld på hennes stuga en iskall natt vilket fick Dyer att fly ut i skogen. Medtagen av kylan föll Dyer på knä vid en stor klippa, lade sin ena hand på den och med den andra lade hon en förbannels­e över trakten och sina förföljare. När hennes kropp flyttades några dagar senare sades det att den hade lämnat en avbild på klippan som en permanent påminnelse om hennes förbannels­e.

Stenbumlin­gen står i dag utanför domstolen i Leonardtow­n. Vissa besökare hävdar att de känner smärta när de står nära den. När nätterna är som kallast syns ibland en kvinna med vitt hår och vit klänning vandra genom skogen, och en vit hund har rapportera­ts orsaka trafikolyc­kor på gatan som är döpt efter Moll Dyer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden