Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Häxorna som har inspirerat film och tv

Häxorna erbjuder en värdefull historisk återblick, men de har också inspirerat innehåll och karaktärer i modern underhålln­ing.

-

THE WITCH (2015) 1600-talet

Filmen bygger inte på en specifik händelse, men regissören Robert Eggers ägnade sig åt mycket research kring häxprocess­erna för att fånga rätt stämning i filmen. Och det funkade. Berättelse­n om familjen som faller samman i galenskap och tragedi när den äldsta dottern misstänks för häxeri skildrar hur förhör, matbrist och vidskepels­e kan tippa människor över kanten.

AN AMERICAN HAUNTING (2005)

Berättelse­n om Bell Witch Sommaren 1817 inleddes jakten på Bell Witch i Tennessee, USA. Historien kretsar kring John Bells familj, i synnerhet dottern Betsy som har för avsikt att döda fadern. Han dör 1820 efter förmodad förgiftnin­g. Det är en sorglig historia – i filmen undersöks olika aspekter som till exempel barnmissha­ndel.

AMERICAN HORROR STORY: COVEN (2013)

Marie Laveau Det finns många karaktärer som är baserade på verkliga personer i den tredje AHS- säsongen, men Marie Laveau är förmodlige­n den mest kända. Angela Bassetts porträtt av voodoodrot­tningen är baserat på den ökända New Orleans-figuren från 1800-talet. Man vet inte så mycket om hennes liv, men hon har fått legendstat­us – särskilt i New Orleans.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden