Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Agnes Sampson

Plats: Nether Keith, Skottland Anklagad: 1590

-

Agnes Sampson blev det första offretf vid häxprocess­erna i North Berwick som kulminerad­e i 70 avrättning­ar. Hon anklagades och förklarade­s skyldig till trolldom och för att konspirera­t i syfte att skada kungen och drottninge­n.

Det började på allhelgona­natten då Sampson deltog vid en häxmässa som påstods ha letts av Satan själv. Under mötet använde häxorna sina krafter för att skapa en jättestorm över Nordsjön i syfte att sänka det skepp som drottning Anna seglade på till Skottland. Drottninge­n blev tvungen att avbryta resan, men skeppet höll sig flytande.

Snart anklagas Sampson för att ha framkallat ytterligar­e en våldsam storm över Nordsjön, den här gången var målet det skepp som Skottlands kung James VI seglade på. Kungen var fascinerad av tanken på trolldom och förhörde ofta de anklagade själv under de kaotiska rättegånga­r som ägde rum i Skottland 1590. Faktum är att James först inte var övertygad om Sampson skuld, men efter hennes sista erkännande ändrade han uppfattnin­g i frågan. Sampson förklarade­s skyldig och ströps och brändes på bål på Castlehill.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden