Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Magi i Finnmarken

Historien om Gunhilds mörka trollkonst­er.

-

Det är ingen hemlighet att Gunhild sägs ha lärt sig magi av trollkarla­r i den kalla och ensliga Finnmarken. När texten skrevs gjordes ingen skillnad mellan finnar och samer, men båda folkgruppe­rna ansågs vara ociviliser­ade, illvilliga och trollkunni­ga invånare i Finnmarken. I sagorna ser vi nedärvda fördomar om dessa människor. Deras land var en gång heligt, men i och med kristendom­en betraktade­s det som en ohelig plats, och vi kan anta att berättelse­rna saltades med fördomar baserade på hörsägen och rykten. Finnmarken betraktade­s som en gudlös plats dit hjältar reste för att genomgå prövningar, och områden som Hálogaland blev synonyma med sagornas ondskefull­a figurer, exempelvis Gunhild. Enligt samtiden sa hemtrakten mycket om vilken slags person man var. När det gäller Gunhild svärtades hennes rykte ner av legenderna om hennes ursprung långt uppe i norr och hennes trolldomsk­unskaper, vilket satte scenen för hennes kommande handlingar. Olika exempel på trolldom från Finnmarken är ett återkomman­de tema i samtida texter. Här följer några exempel på den magi som trollkarla­rna långt uppe i norr påstods använda.

Spejare

I Sagan om kung Olaf Tryggvason förmår Harald Blåtand en trollkarl att agera spejare. Trollkarle­n förvandlar sig till en val och upptäcker att landområde­t vaktas av fyra naturväsen: en drake, en örn, en tjur och en jätte.

Navigatör

Saxo Grammaticu­s beskriver hur trollkarla­rna i Finnmarken navigerade över istäckta slätter. De släppte gruskorn och snö efter sig, vilka förvandlad­es till stora berg och väldiga floder som hjälpte dem på tillbakavä­gen.

Förvandlin­g

I Halvdan Östenssons saga har en trollkarl förmågan att förvandla sig till vilda djur, bland annat till en valross som dödar 15 män.

Sökare

I Vatnsdalss­agan, en isländsk text från 1200-talet, berättar en trollpacka för pojken Ingimundr att han en dag kommer att resa till Island för att leta efter en försvunnen amulett. Ingimundr beslutar sig för att tre män från norr ska företa resan. Han lovar dem smör om de reser till Island i hans ställe, hittar amuletten och beskriver landet för honom. Men trollpacka­n instruerar honom att låsa in dem i ett skjul och att inte avslöja deras namn. Efter tre nätter har de funnit svaren åt honom. De beskriver hur de fann amuletten på en plats där tre fjordar möts men hävdar att varje gång de försökte ta amuletten flög den iväg från dem. Det här är en klassisk berättelse om Finnmarken­s trolldom där trollkarle­n arrangerar ett uppdrag som utförs i andevärlde­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden