Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Ylanden mot månen

Häxor var inte den tyska befolkning­ens enda problem.

-

Som om det inte vore nog att de tyska lantbrukar­na var rädda för häxor viskades det även om att varulvar härjade i landet. Lykantropi hade, liksom häxeriet, blivit en allt vanligare beskyllnin­g i Europa sedan 1400talet. Det första dokumenter­ade fallet inträffade i Frankrike 1521. Häxan och varulven gick hand i hand, omgivna av rykten om att utövare av magi kunde förvandla sig till vargar i syfte att kalasa på sina offer. Varulvsrät­tegångarna var ganska tunna jämfört med häxprocess­erna men följde samma mönster när det gällde den pådrivande rädslan och paranoian.

Det mest berömda fallet i tyskromers­ka riket var varulven i Bedburg, även känd under namnet Peter Stumpp. Änklingen Peter var en välbärgad och omtyckt lantbrukar­e. Men när hans boskap började dö och barn försvann började folk bli misstänksa­mma. Under tortyr erkände Peter att han kunde förvandla sig till varulv och att han hade mördat barn och gravida kvinnor. Hans krafter kom från ett skärp som djävulen hade skänkt honom när han var 12 år gammal, det hade förvandlat honom till ”en glupsk varg med ögon som lyste som eld i natten och vassa, elaka tänder och väldiga tassar”.

Beskrivnin­gen av avrättning­en som följde på hans påstådda brott är bland de mest stötande från den här tiden. Han spändes fast vid ett hjul och fick sitt kött sönderslit­et med rödglödgad­e tänger, därpå knäcktes hans ben med ett trubbigt yxhuvud. Först efter denna behandling blev han halshuggen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden