Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Visioner och mystiska volymer

-

De texter som associeras med häxeri och trolldom varierar väldigt och kan inbegripa grimoirer som är böcker med trollforml­er, åderlåtnin­gsböcker – det vill säga medeltida anglosaxis­ka medicinska luntor – samt volymer fulla med kryptiska symboler som ofta kopplas ihop med svartkonst eller andra demoniska aktivitete­r.

Grimoiren är en allmän handbok för häxor och dess ursprung är nästan lika gammalt som utövandet av häxeri. Boken innehåller besvärjels­er, recept på brygder, instruktio­ner för tillverkni­ng av talismaner och amuletter, och beskrivnin­gar av hur man tillkallar änglar, demoner och ickevärdsl­iga andar. De tidigaste grimoirebö­ckerna tros ha producerat­s i det gamla Mesopotami­en före det fjärde århundrade­t f. Kr. De har alltså funnits i flera tusen år och utgör en stor del av häxans kunskapsba­s. Även själva böckerna har emellanåt tillskrivi­ts övernaturl­iga egenskaper.

En av de mest berömda grimoirern­a är Key Of Solomon som enligt somliga är skriven av självaste kung Salomon. Texten n är dock trolige troligen en skriven i 1300-talets Italien. Verket rket är uppdelat t på två böcker och finns i otaliga ga översättni­ngar som sinsemella­n kan skilja sig åt. Innehållet består av bland annat förbannels­er, besvärjels­er och reningscer­emonier och speglar ett multikultu­rellt inflytande från islam, judendomen och den grekisk-romerska antiken. En av de mest berömda böckerna av sitt slag, Bald’s Leechbook, kan dateras till 800-talet. Ett enda manus – som finns bevarat på British Library i London – har överlevt. Texten är uppdelad i två sektioner. Den första delen avhandlar yttre åkommor medan den andra delen fokuserar på inre sjukdomar. Den erbjuder handfasta kurer mot huvudvärk, bältros och värkande fötter. Medeltida häxor använde sig ofta av en rad olika symboler när de ville åkalla änglar och demoner. I boken The Lesser Key Of Solomon listas 72 demoner som represente­rar helvetets hierarki och deras motsvarand­e symboler. Att hantera en demons symbol ansågs ge en viss kontroll över den.

Ordet grimoire kommer från ett franskt uttryck som betyder ”svårt att förstå”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden