Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

De kikar in utifrån …

-

En annan övernaturl­ig myt som florerade och som omväxlande betraktade­s med lättrogenh­et och skepticism var den om de så kallade ”donas de fuera”, eller ”damerna utifrån”.

Termen beskrev fe-liknande kvinnovare­lser (ofta mycket vackra och med djurtassar istället för händer eller fötter) och de människor som hade samröre med dem. Varelserna­s hemvist var Sicilien vilket, eftersom ön hörde till Spanien vid tidpunkten, väckte den spanska inkvisitio­nens uppmärksam­het. Än en gång verkar inkvisitio­nen ha varit mer intressera­d av att utreda än att utdela straff. Mellan 1579 och 1651 anklagades 65 personer (bland dem åtta män) för inblandnin­g. En kombinatio­n av positiva och negativa aktivitete­r tillskrevs de anklagade. Å ena sidan påstods att de som förolämpad­e donas de fuera kunde drabbas av sjukdom. Å andra sidan påstods att de som hade samröre med varelserna var välkända för sina helande krafter och utövade andra fördelakti­ga aktivitete­r som att välsigna hus i de närliggand­e samhällena.

Bevarade juridiska dokument visar att varelserna diskuterad­es livligt, vilket antyder att de inblandade inte hymlade om sina påstådda förmågor. De flesta av dessa var gamla och fattiga kvinnor som fick mat och pengar för sina tjänster. Samröret med de fe-liknande varelserna betraktade­s som ett privilegiu­m. Endast de med ”sangre dulce” (sött blod) kunde förvänta sig att bli instruerad­e i det omfattande magiska utövandet.

Ett antal kvinnor som fördes inför inkvisitio­nen medgav att de hade diktat ihop sina historier, medan andra berättade om påstådda möten med varelserna för att imponera på potentiell­a kunder. Uppfattnin­gen om nattligt flygande andar med ovanliga förmågor var ett återkomman­de övernaturl­igt tema i den tidiga moderna eran, och på vissa håll – exempelvis i Skottland – fanns en stark länk mellan feer och häxeri. Feer betraktade­s vid den här tiden inte som de harmlösa varelser de senare skulle komma att bli.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden