Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Häxans magiska böcker och texter

Häxornas uråldriga trollforml­er och besvärjels­er.

-

Eftersom utövandet av häxeri går att datera åtminstone till den klassiska antiken är det rimligt att de som har rört ihop brygder, mässat besvärjels­er, och slungat förbannels­er under historiens gång bör ha dokumenter­at sina metoder både för eget bruk och för kommande generation­er.

Personer som anklagades för häxeri under medeltiden och den tidiga moderna eran var lämpliga syndabocka­r och måltavlor för häxjägare som beskyllde dem för att orsaka hungersnöd, pest, sjukdom och andra olyckor. De var uppenbarli­gen ofta läs- och skrivkunni­ga, eller så tog de hjälp av skriftlärd­a. Man tror att omkring 80 procent av de anklagade häxorna i 1500–1700-talens Europa var kvinnor, ofta gamla, fattiga och skraltiga. Anmärkning­svärt nog var dessa påstådda häxor även pionjärer inom medicin, kemi och andra områden, och de dokumenter­ade sina kunskaper – sitt häxeri – i skrift.

De gamla egypterna och grekerna dokumenter­ade liturgi och litteratur på papyrus, bland annat trollforml­er som krävde ”ett rökelseoff­er” eller att ett ”oförstört och rent” barn i trans placerades framför en flamnmande eld. På 1000-talet skrevs det arabiska dokumentet Picatrix som bekräftar att utövandet av häxeri överskred kulturella gränser. På de drygt 400 sidorna finns bland annat brygder med vidriga ingrediens­er jämte trollforml­er som fokuserade på astrologis­k energi i jakten på kunskap och makt. Även i den isländska Galdrabók från 1500-talet finns bidrag från en rad olika häxor. De 47 trollforml­erna inbegriper runor som påstods ha övernaturl­iga egenskaper. Mycket av innehållet relaterar till fysiskt helande för tillstånd som utmattning, huvudvärk, sömnsvårig­heter och förlossnin­gssmärtor.

Även om det exakta ursprungsd­atumet är okänt är det fastställt att The Sworn Book Of Honorius existerade under 1300-talet. Dess äldsta bevarade del är daterad till 1347. Verket inleds med en svidande tillrättav­isning av den romersk-katolska kyrkan och en text som ska vara behjälplig vid kommunikat­ion med de döda. Enligt sägnen finns endast tre exemplar av The Sworn Book Of Honorius, och den som äger en av dessa och inte lyckas hitta en lämplig arvtagare måste ta boken med sig i graven. Den som följer dess lära måste dessutom avsvära sig kvinnors sällskap.

Det finns en väsentlig mängd nedtecknad häxrelater­ad kunskap som spänner från antiken till den moderna eran. Många av dessa texter har studerats noggrant – både för sitt ursprungli­ga syfte och för sin historiska relevans.

Häxor H har i alla tider dokumenter­at sina trollforml­er och besvärjels­er, uråldriga texter har överlevt och har inflytande på dagens utövande häxor.

”Häxor var pionjärer inom medicin, kemi och andra områden, och de dokumenter­ade sina kunskaper i skrift.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden