Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Häxprocess­erna i Salem

-

Den förmodlige­n mest kända häxjakten ägde rum under några månader 1692 i det puritanska samhället Salem i New England. Efter att en läkare hade dragit slutsatsen att prästen Samuel Parris dotter och syskondott­er hade utsatts för trolldom hamnade byn Salem i en ond spiral av anklagelse­r.

Situatione­n eskalerade av anekdotisk­a uppgifter från två unga flickor och ett antal andra drabbade invånare. Över 150 personer drogs in i härvan, mestadels kvinnor men även män och ett barn. Rättegånga­rna var en travesti på rättvisan. De fällande domarna baserades främst på hysteriska anfall och hallucinat­ioner hos vittnena, förmodat orsakade av de anklagades närvaro.

Av de 150 anklagade skickades 14 kvinnor och fyra män till galgen medan en särskilt tapper man, Giles Corey, stod emot ”pressninge­n” – som innebar att tunga stenar placerades på hans bröst eftersom han vägrade att förklara sig varken skyldig eller icke skyldig. Efter två dagar avled han. Efter fem månaders vansinne upplöstes Salems häxdomstol av Massachuse­tts guvernör som ersatte den med en som tog hänsyn till pålitliga vittnesmål. Resultatet blev att alla kvarvarand­e anklagade försattes på fri fot.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden