Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Ödet som väntade en dömd häxa

En kvinna som förklarade­s skyldig mötte en hemsk död, men botgöring kunde rädda hennes liv.

-

Vanligen tror man att häxor alltid brändes på bålet, men det grymma straffet togs i bruk bara omkring 40 år före Eleanors fall. Hennes svärfar Henrik IV hade år 1401 godkänt lagen ”De Heretico Comburendo” som innebar att de som förklarade­s skyldiga till förräderi eller kätteri kunde dömas till att dö på bålet. Häxeri ansågs vara kätteri, vilket stred mot etablerade religiösa sedvänjor vid den här tiden. År 1414 införde Henrik V ”Suppressio­n of Heresy Act” som gav sekulära tjänstemän makt att arrestera misstänkta personer och lämna över dem till kyrkan där de prövades.

Det fanns en lång rad olika straff. Kättare på 1400-talet kunde bli fråntagna sin mark, förmögenhe­t och alla tillhörigh­eter, men om de erkände kunde de åtminstone rädda livet. Återfallsk­ättare som Margery Jourdemayn­e dömdes till döden – lagen från 1414 säger att de först ska hängas och sedan förtäras av eld. Att brännas på bål var inte så utbrett i England vid tiden, men hade blivit allt vanligare på kontinente­n under 1300- och 1400-talen. Det mest kända offret bör vara Jeanne d’arc som brändes 1431 efter att ha tillfångat­agits av engelsmänn­en.

Henrik VIII införde lagen som definierar häxeri som ett sekulärt brott. Häxlagen från 1542 säger att den som döms ska fråntas alla sina pengar och tillhörigh­eter och avrättas. Elizabeth I var något mer tolerant mot de som anklagades – kanske för att hennes mor Anne Boleyn hade blivit beskylld. Häxlagen från 1563 förespråka­de avrättning endast om någon hade kommit till skada. Under James I:s styre 1604 antogs en ny lag som utökades att gälla de som åberopade onda andar. Häxprocess­erna under det tidiga 1600-talet ledde till att många kvinnor hängdes med det som grund.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden