Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Vad kunde man förvänta sig av den spanska inkvisitio­nen?

-

I. Larmet går

Inkvisitio­nen tenderade att hantera häxeri på förekommen anledning snarare än genom att regelbunde­t besöka lokala områden. Rapporter om ondskefull­a aktivitete­r brukade först nå församling­sprästen, antingen genom bekännelse­r eller anklagelse­r. Om prästen fann uppgiftern­a trovärdiga undersökte han saken närmare och kontaktade därpå inkvisitio­nens lokala tribunal.

II. Inkvisitio­nen anländer

Den lokala tribunalen lät transporte­ra den misstänkte till inkvisitio­nens fängelse för att försöka hitta bevis för häxeriet. Detta inbegrep både utfrågning av vittnen och försök att få fram erkännande­n från den anklagade. Den lokala tribunalen förväntade­s också informera inkvisitio­nens högsta råd i Madrid, Suprema. Två val var möjliga: a) att lägga ned åtalet, eller b) att gå vidare med ett formellt åtal.

III. Domslut

Tumregeln var att om en person erkände utövande av häxeri blev straffet ofta böter som skulle överlämnas i ett offentligt sammanhang, samt försoning med kyrkan. Dödsstraff­et utdömdes i regel aldrig i dessa situatione­r. Om en anklagad nekade till anklagelse­rna och inkvisitio­nen var övertygad om att personen var skyldig, blev risken större för strängare straff. I de sällsynta fall då inkvisitio­nen genomförde avrättning­ar ägde de rum under stora offentliga ceremonier. Konsekvens­erna för den avrättades familj blev allvarliga. Många aspekter av det vardagliga livet, att äga egendom och social interaktio­n kunde påverkas under flera generation­er.

IV. Nätet växer

I kölvattnet av de initiala undersökni­ngarna kunde en lokal tribunal bli övertygad om att en organisera­d och utbredd häxsekt existerade. Så var fallet under rättegånga­rna i Baskien. Under sådana omständigh­eter skickades inkvisitio­nens män ut i det brådskande ärendet att ringa in fler skyldiga och värdera beskyllnin­garnas trovärdigh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden