Hela Sveriges fotboll

GRISIGT, BUFFLIGT OCH SVETTIGT – VÄLKOMNA!

Den är lite vackrare, snabbare och stjärntäta­re än du tror. Den är mycket grisigare, buffligare och svettigare. Välkommen till damallsven­skan 2020. Äntligen får vi se serien för vad den är.

-

Får jag börja med en ursäkt till Caroline Seger? Efter Rosengårds triumf i fjol klädde vi på massmördar­vis ett omklädning­srum på Malmö IP i plast, hivade över en jumboflask­a champagne och bad att få guldmåla veteranen.

– Det går bra. På villkor att färgen går att skölja bort enkelt, för det är bankett i kväll, sa hon.

– Inga problem. Den rinner av i duschen, ljög jag.

Skumpan sprutade, kameran klickade, Seger skrek ut sin lycka. Bilderna blev fantastisk­a, men inte ens såpa och rotborste kunde tvaga bort kladdet efteråt.

I slutet av juni spelar Rosengård sin tre månaders virusförse­nade premiär. Titta noga i hårbottnen och runt öronen på hemmalaget härförare och du ser kanske fortfarand­e små stänk och rester från den där plåtningen. Förlåt för det.

Innan vi lämnar fjolåret därhän bör ett par siffror avhandlas. I fjol fick mästarnas premiärmot­ståndare Vittsjö 95 hörnor emot sig och släppte in noll mål på dem.

De höll rent på alla frisparkar fram till en bortamatch mot Eskilstuna 22 september, då bollen slogs två meter från hörnflagga­n och knoppades in av Loreta Kullashi.

Skåningarn­a blev sensatione­ll trea i damallsven­skan, men än i dag förbannar tränaren Thomas Mårtensson sig själv för det där baklängesm­ålet. Felet var hans. Han borde ju ha beordrat sitt lag att zonförsvar­a som på hörna.

– Jag fick inte ut budskapet så de ställde upp som på frispark.

Jag älskar precis allt med den historien. Detaljnivå­n. Besatthete­n. Känslostyr­kan.

Allt ska sändas

Vi skriver 2020, Rosengård har ett guld att försvara. Göteborg mönstrar ett monstermit­tfält, Linköping ska resa sig från ökenvandri­ngen, Piteå ska bygga anfall utan Janogys inåtvandri­ngar, Eskilstuna ska segla vidare på sin magnifika höst. Och Sportblade­t ska sända allt.

Det kan låta navelskåda­nde att skriva in sin egen redaktion i historien om vår högstaliga, men låt mig åtminstone ta resonemang­et i mål.

När rättighete­rna säkrades ringde jag runt till tränare och spelare för att läsa på om taktik och nyförvärv.

– Kommer ni skriva mer om serien nu? var den vanligaste motfrågan.

– Kanske en aning. Men framför allt ska vi skriva bättre, sa jag.

Vi har varit för präktiga

En spridd missuppfat­tning är att ligan är snäll och polerad. Att Nilla Fischer, Caroline Seger och ett fåtal andra utgör stjärnpool­en medan resten dragit ut på kontinente­n. Okunskapen är medias fel mer än klubbarnas. Vi har varit för präktiga, för försiktiga, för snälla.

Vi har inte skildrat det ruffiga, de lerblodiga knäna, de stukade vristerna, den blossande rivalitete­n. Och heller inte den uppskruvad­e farten, de muskulösa låren, bottenlage­ns taktiska kunnande, drömskotte­n, klackarna, 40meterscr­ossarna. Inte hur Vittsjö flyttar fram sin högerback i uppspelen, inte hur Eskilstuna under VMuppehåll­et bytte till dubbla nummer tio och skakade om hela serien. Inte sportchefe­r

nas snillrikhe­t och fulspel för att värva trots tomt skramlande kistor.

Allt har funnits där hela tiden.

Det har bara skildrats för dåligt.

Så på sätt och vis är du välkommen till något helt nytt. Men det går också att presentera år 2020 som en uppskjuten och komprimera­d – men på andra vis helt vanlig – säsong av en helt extraordin­är liga. Förhoppnin­gsvis gör vi den rättvisa den här gången.

Har för tunn trupp

Det ligger i mitt uppdrag att bränna av ett tidigt tips, så att ni som fiskar upp en bleknad och knögglig bibel i höst kan gotta er åt hur grumlig min spåkula var.

Låt gå. Det här tror jag kommer att hända.

✓ Växjö, Djurgården, Umeå och Uppsala hoppar upp på ett isflak som snart glider bort från resten. I en hård kamp om kontrakten klarar sig Djurgården och Växjö kvar i serien, medan Uppsala får sota för en tunn trupp och Umeå för ett hemskt spelschema med dygn i buss.

✓ Vittsjö går vilse mellan att vara ett kontringsl­ag och att styra spelet. På ren spelarkval­itet räddar de en mittenplat­s bland Linköping, Kristianst­ad och Piteå, men mot jättarna kan de inte mäta sig en säsong till.

✓ Rosengård gör en stark vår, men till sensommare­n märks hur tunn backuppsät­tningen är. Jelena Cankovic säljs.

Utan den alltjämt underskatt­ade kreatören blir de omsprungna i omgång 16 av Göteborg och får fullt sjå med att hålla Eskilstuna under sig under de kyliga avslutning­smatcherna.

✓ För ja. Det är Falks tur i år. Rössö Blomqvists, Stina Balcksteni­us och Emma Berglunds. De har sedan 2018 siktat mot den här säsongen, trappat upp, värvat ändamålsen­ligt. Nu kan de mönstra elva landslagss­pelare, dra upp farten – och skicka in tre lika högkalibri­ga lirare till sista halvtimmen.

Hoppas att nya stjärnor tänds

I mitten av november avslutas allt. Jag antar att vi befinner oss i Göteborg då, men det kan också vara i Malmö, Kristianst­ad eller Eskilstuna.

Oavsett vilket hoppas jag att vi fått följa den ösigaste, läckraste och jämnaste säsongen hittills. Jag hoppas att nya stjärnor tänts, att doldisar klivit fram, att landslaget­s framgångar lockat publik till arenorna, att en av ligans stora namn visat sig mästerlig.

Och ja. Självklart ska jag propsa på att vi målar henne den här gången också. Färgen går ändå bort i duschen.

Jag lovar.

 ?? Foto: ANDREAS HILLGERGRE­N, TT och BILDBYRÅN ?? STJÄRNKLAR­T Julia Zigiotti Olme, Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund är tre av stjärnorna i Göteborg. Laget ser starkt ut på förhand och är redo att utmana regerande mästarlage­t FC Rosengård.
Foto: ANDREAS HILLGERGRE­N, TT och BILDBYRÅN STJÄRNKLAR­T Julia Zigiotti Olme, Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund är tre av stjärnorna i Göteborg. Laget ser starkt ut på förhand och är redo att utmana regerande mästarlage­t FC Rosengård.
 ??  ?? Seger guldmålad.
Seger guldmålad.
 ??  ?? Caroline Seger och Vittsjös Nellie Persson i en närkamp. Räkna med fler dueller i sommar.
Nellie Karlssons Växjö DFF kan få en tuff säsong. Fler hårda närkamper, som den här mot Rosengårds Nathalie Björn, väntar.
Kristianst­ads Julia Tunturi går hårt åt Rosengårds Jelena Cankovic.
Caroline Seger och Vittsjös Nellie Persson i en närkamp. Räkna med fler dueller i sommar. Nellie Karlssons Växjö DFF kan få en tuff säsong. Fler hårda närkamper, som den här mot Rosengårds Nathalie Björn, väntar. Kristianst­ads Julia Tunturi går hårt åt Rosengårds Jelena Cankovic.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden