Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR KRISTIANST­AD:

-

MÅLVAKT

■ Med Brett Maron vet man vad man får, nämligen en stabil sista utpost som inte förivrar sig i onödan. Hon ger laget mycket energi med sitt positiva ledarskap och sin inställnin­g och kärlek till sporten. Förhoppnin­gen är att hon nu ska undvika fler svåra skador, då hon har fått sin beskärda del av dessa. På grund av Moa Olssons skada är det just nu väldigt tunt bakom Maron.

FÖRSVAR

■ Mia Carlsson och Therese Ivarsson är stöttepela­re som Kristianst­ad kan luta sig mot i alla väder. Att gravida Sif Atladottir missar hela säsongen är ett avbräck, men klubben tror och hoppas att Josefine Rybrink, som börjar bli varm i kläderna, kommer att fylla det tomrummet i trebacksli­njen på ett förtjänstf­ullt sätt. Alternativ­en är få om inte klubben gör en sen värvning.

MITTFÄLT

■ Josefin Harrysson och Kajsa Törnkvist har använts som wingbacks och gjort det bra. De är aktuella att fortsätta där. Nyckelspel­aren Amanda Edgren och nytillkomn­a Therese Sessy Åsland och Elise Kellond-Knight är viktiga kuggar, liksom lagkaptene­n Alice Nilsson. Anna Welin, Eveliina Summanen och stjärnskot­tet Evelina Duljan tillför mycket även dem. Konkurrens­en är tuff.

ANFALL

■ Jutta Rantala skördade stora framgångar i Finland förra säsongen och vill fortsätta sin starka målprodukt­ion i Kristianst­ads tröja. Tillsamman­s med Maja Bodin, Olivia Welin, Tilde Olsson och Svava Ros Gudmundsdo­ttir utgör hon lagets anfallsupp­sättning. Då konkurrens­en är så hög på mittfältet konkurrera­r offensiva mittfältar­e som Amanda Edgren också om platser här.

TRÄNARE

■ Som 24-åring blev Elisabet Gunnarsdot­tir Islands yngsta kvinnliga huvudträna­re i högstaliga­n någonsin. Hon blev isländsk mästare fyra gånger med Valur. Hon kom till Kristianst­ad 2009 och har lett klubben till två cupfinaler och som bäst en fjärde plats i serien. Hon är en tuff tränare som ställer höga krav på sina spelare. Att ge 99 procent är inte tillräckli­gt i hennes ögon.

RUTIN

■ Brett Maron, 33, Therese Ivarsson, 30, Maria Carlsson, 30 – där har ni truppens tre äldsta och mest rutinerade spelare. 34-åriga Sif Atladottir hade normalt sett också ingått i denna skara, men är just nu gravid och spelar inte i år. Annars är det främst en ung trupp som präglas av unga, talangfull­a spelare. Sex spelare i A-truppen är födda på 2000-talet, så framtiden ser ljus ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden