Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR PITEÅ:

-

MÅLVAKT

■ Att guldmålvak­ten Cajsa Andersson är ett tungt tapp går inte att komma ifrån. Guro Pettersen har handplocka­ts som ersättare, vilket är en tuff uppgift. Norskans karriär har varit som en bergochdal­bana med höga toppar och djupa dalar. Hon har haft en osannolik otur med hjärnskakn­ingar. Nu är tanken att hon ska hålla sig hel och få sitt genombrott i svensk fotboll.

FÖRSVAR

■ Piteå släppte in 21 mål på 22 matcher förra säsongen, vilket får ses som klart godkänt. Men nu har flera backar som spelat mycket försvunnit. Ronja Aronsson, June Pedersen och Emelie Lövgren har ersatts av på pappret lite mindre namnkunnig­a trion Cailin Michie, Sejde Abrahamsso­n och

Maja Green. Viktigt att urstarka mittbacken Faith

Ikidi Michael är kvar.

MITTFÄLT

■ Julia Karlernäs bär mittfältet på sina axlar och hon gör det med den äran. Det händer alltid något kring henne och så fort hon får bollen vet man att tempot kommer att trappas upp. Josefin Johansson och Ellen Löfqvist är också vassa spelare vars hjärtan klappar för Piteå. Utöver dessa finns det flera unga mittfältar­e som bara väntar på att få chansen.

ANFALL

■ Nina Jakobsson fajtas tills sista blodsdropp­en och gör stor nytta både som bollhållar­e och avslutare, men bredvid henne finns ingen Madelen Janogy i år. Fernanda Da Silva var en måltjuv i elitettan och har nu fått känna på hur det är att spela allsvenska­n. Lossnar det för brasilians­kan i år? Piteå hoppas det. De tror också mycket på Cajsa Hedlund och Astrid Larsson.

TRÄNARE

■ Stellan Carlsson är mycket omtyckt i Piteå. Efter SM-guldet 2018 utnämnde sportchefe­n Leif Strandh coachen till sin bästa värvning. Carlsson har verkligen fått Piteå att sätta försvarssp­elet. Strandh brukar säga: ”Det Stellan inte kan om försvarssp­el är inte värt att veta”. Coachen lämnar inget åt slumpen utan är noggrann i allt han gör och instruerar lugnt och metodiskt.

RUTIN

■ 33-åriga Faith Ikidi Michael har rutin i massor. Detsamma gäller trotjänarn­a Josefin Johansson, 32, och Lena Blomqvist, 29. Även Julia Karlernäs och Nina Jakobsson börjar bli rutinerade på allvar. Resten av truppen består av spelare som antingen är mitt i karriären eller är unga och jagar sitt genombrott på den stora scenen. Piteå hade kanske mått bra av lite mer rutin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden