Hela Sveriges fotboll

MÅLKUNG I HBK

”JAG VAR BARA NÅGON MÅNAD NÄR JAG VAR PÅ ÖRJANS VALL FÖRSTA GÅNGEN”

- Johannes Hägglund

Rasmus Wiedesheim Paul gick från en avbytare till en av Superettan­s hetaste spelare under förra säsongen.

– Hade någon sagt till mig att jag skulle göra 19 mål hade jag absolut inte trott på det, säger HBK-anfallaren.

Här berättar 21-åringen om relationen med Jonas Thern, åren utanför startelvan och varför hans pappa Håkan Svensson avrådde honom från att satsa på en målvaktska­rriär.

Rasmus Wiedesheim Paul kan se tillbaka på en smått sensatione­ll säsong. Efter att ha debuterat i HBK:s a-lag redan 2016 dröjde det till den åttonde omgången förra säsongen innan han fick starta en match. Han tackade för förtroende­t med att göra Halmstads enda mål i matchen mot Gais. Därefter var han given i startelvan och med sina 19 mål slutade han tvåa i Superettan­s skytteliga. När Rasmus Wiedesheim Paul ska försöka förklara fjolårets succé tar han avstamp i utlåningen till Värnamo under 2018.

– Grunden la jag under halvåret i Värnamo där jag fick spela och det gick bra. Jag kände att jag verkligen klarade av att spela i superettan. När jag fick chansen var jag bestämd på att ta den, säger han.

Att det blev Värnamo var den förre storspelar­en Jonas Therns förtjänst. Han och Wiedesheim Pauls pappa Håkan Svensson, som vann SM-guld med HBK både 1997 och 2000, drev fotbollsak­ademin Calcio, där Rasmus gick.

– Han (Thern) betyder väldigt mycket. Han har alltid trott på mig och det blev väldigt bra för mig i Värnamo, säger Rasmus.

”Hade inte fått chansen”

En annan person som han lyfter fram är Halmstadtr­änaren Magnus Haglund, som tog över efter att Igor Krulj fått sparken under förra säsongen.

– Innan Magnus kom hade jag inte startat en tävlingsma­tch på tre, fyra år i a-laget. Jag kände att jag hade det i mig, men att jag inte hade fått chansen, säger Rasmus, som tack

vare pappa Håkan Svensson mer eller mindre är uppväxt på Örjans Vall.

– Jag var bara var någon månad när jag var där första gången. Pappa tog SM-guld 2000 och då var jag ett år. Det fins en bild när jag är med i firandet, säger han.

Om du inte hade haft den relationen till klubben, tror du att du hade lämnat tidigare?

– Jag hade inte så mycket val. Jag var först på lån i Landskrona och där blev det inte så bra. När jag kom tillbaka från Värnamo trodde jag att HBK skulle satsa på mig, men det blev inte så och då var jag trött på det. När Magnus (Haglund) kom skedde allting naturligt. Men det är klart att jag tyckte att det var tufft, jobbigt och tråkigt under en period. Jag tror att det har gjort mig starkare, säger han. Var kommer din mentala styrka från?

– Sedan jag föddes har jag levt för fotbollen. Jag skulle bara bli fotbollspr­offs. Jag har sett upp mycket till pappa och han har hjälpt mig mycket. När det har varit tufft har han haft inblick från sin karriär. Även Jonas Thern har varit hjälpsam. Han har alltid trott på mig . Med tanke på den spelare han var och den kunskapen han har, om han tycker jag är bra har jag uppenbarli­gen något. Det minsta jag kan göra då är att jobba hårt, säger Rasmus Wiedesheim Paul.

Avråddes från att bli målvakt

Med en pappa som var målvakt är det lätt att tro att Rasmus skulle gå i hans fotspår – och det gjorde han också till en början. Men faktum är att det var pappa Håkan som avrådde sin son från att satsa på en målvaktska­rriär.

– Jag tyckte det var kul att stå när jag var liten. När jag var kring tio var jag mest utespelare och det var främst för att pappa tyckte att jag hade för bra teknik för att stå, säger han.

Han hade inte lika bra teknik?

– Nej, haha. Han påstår det, men jag har hört att han hade riktiga träfötterl.

Är det Thern som har sagt det?

– Det är flera som har sagt det, säger 21-åringen och skrattar.

Trött på träning

Coronakris­en har gjort att det har blivit en minst sagt annorlunda uppladdnin­g inför säsongen och det är inget snack om att Rasmus Wiedesheim Paul ser fram emot premiären mot Trelleborg 16 juni.

– Jag är mer taggad än någonsin att spela match. Vi har inte spelat någon match sedan mars, utan bara tränat. Nu ska det bli kul att möta riktigt motstånd och spela om poäng. Har det varit svårt att hålla motivation­en uppe under den här extra träningspe­rioden?

– Man har tröttnat lite på att träna. Samtidigt är fotboll alltid kul att spela, men i slutet av dagen har man gått och längtat efter att det ska dra igång, säger han

Har du skaffat dig något nytt intresse under den här coronatide­n?

– Nja, men jag har alltid spelat mycket golf och det har det blivit mycket av i det fina vädret, säger HBK-anfallaren.

Även om han bara är 21 år ger Wiedesheim Paul ett moget intryck. När intresset från allsvenska klubbar kommer på tal konstatera­r han lugnt:

– Jag fokuserar på att spela fotboll och sedan har jag en agent som sköter det andra. Känslan är att det mesta ligger lite nere just nu, men det kommer väl igång när allt blir mer som vanligt, säger han.

Även om fjolåret blev ett misslyckan­de går Halmstad in i säsongen som en av favoritern­a till allsvenskt avancemang. Så var det även förra säsongen och det slutade med en sjätte plats. Nu hoppas Wiedesheim Paul att laget har lärt sig något från förra säsongen.

– Oavsett hur man blir tippad eller hur truppen ser ut på papperet ska matcherna spelas. Där får vi ta lärdom från förra året. Vi får ta det match för match och ser hur långt det räcker, säger han.

”JAG HADE INTE STARTAT EN TÄVLINGSMA­TCH PÅ TRE, FYRA ÅR I A-LAGET. JAG KÄNDE ATT JAG HADE DET I MIG, MEN ATT JAG INTE HADE FÅTT CHANSEN.”

 ??  ??
 ?? Foto: TT, TOMMY STENSON, BILDBYRÅN ?? Jonas Thern.
Foto: TT, TOMMY STENSON, BILDBYRÅN Jonas Thern.
 ??  ?? Rasmus som bebis med pappa Håkan Svensson.
Rasmus som bebis med pappa Håkan Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden