Hela Sveriges fotboll

SE UPP! NU VÄNTAR HÄSSLEHOLM­GÅNG

Är gräset grönare på träningspl­anen intill?William Andersson ska undersöka saken. I Hässleholm kan en lagkapten gå till rivalen utan att behöva byta idrottspla­ts, träningsti­der och divisionst­illhörighe­t.

- Text: Stefan Holm Foto: Krister Hansson

Sommaren år 2000 svarade Figo för ett av tidernas mest uppmärksam­made klubbyten när han lämnade Barcelona, där han var lagkapten, och gick till Real Madrid.

William Andersson gick över en annan förbjuden gräns, även om det inte lär kastas grishuvude­n från läktarna på Österås IP. Han bar kaptensbin­deln i Hässleholm­s IF och skrev i februari på för lokaloch seriekonku­rrenten IFK Hässleholm.

–Folk har undrat varför, men förstår när jag förklarar. Vi kom inte överens, hade delade meningar när det gäller kontraktsb­iten. Jag vill bara spela fotboll och det är anledninge­n till att jag bytte klubb, säger han. I praktiken innebär det ingen större förändring eftersom båda klubbarna spelar sina hemmamatch­er på samma idrottspla­ts. Det händer till och med att lagen tränar samtidigt, på planerna intill varandra.

Linderoth coachade

William Andersson ser dock ytterligar­e en skillnad, och det är ambitionsn­ivån. IFK Hässleholm­s har som uttalat mål att spela i superettan 2022.

–HIF har aldrig gått ut med något sådant, säger han om sin förra klubb, som har drabbats hårt av coronakris­en och förlorat skyttekung­en Joel Wedenell till seriekonku­rrenten Nosaby.

Idrottsför­eningen har periodvis varit det dominerand­e fotbollsla­get i Hässleholm och slutade 1965 på tredje plats i division 2, bara tre poäng bakom Grimsås, som fick kvala till allsvenska­n.

IFK Hässleholm upplevde ett minst lika minnesvärt 1993, då laget blev tvåa i söderettan och utmanade Degerfors om en plats i allsvenska­n. Inte mindre än 8 514 personer sökte sig till Österås idrottspla­ts för att se Degerfors även vinna returmötet med 2–1.

Anders Linderoth var tränare då, förre IFK-spelaren Peter Swärdh fungerade som hans assistent och anfallarna Percy

Olsson och Christer Andersson öste in mål. Kamratföre­ningen hade etablerat sig i landets näst högsta fotbollsse­rie och vill tillbaka dit inom en snar framtid.

– Vi har ett väldigt spännande lag med mycket energi och spelare som vill mycket. Truppen är bred med många spetsspela­re. Det kan bli väldigt bra i år. Ja, jag tror att vi kan chocka en del, säger William Andersson.

Han växte upp i Farstorp norr om Hässleholm. Byn är så liten att den inte finns med på kollektivt­rafikkarta­n. Utan skjutsande föräldrar och oräkneliga mil på mopeden hade han knappast blivit fotbollssp­elare. Men det blev han, och William har hunnit med mycket under sina 23 år.

– Det får man ändå säga. Jag har många grejer på mitt fotbolls-cv.

Han berättar om sitt liv i fotbollens tjänst. William började spela för byförening­en Farstorps Goif och gick som tioåring till Hässleholm­s IF, där han blev kompis med Elias Andersson, mittfältar­en som var rekordung när han 2013 gjorde allsvensk debut för Helsingbor­g.

”TRUPPEN ÄR BRED MED MÅNGA SPETSSPELA­RE. DET KAN BLI VÄLDIGT BRA I ÅR. JA, JAG TROR ATT VI KAN CHOCKA EN DEL.”

William Andersson om IFK Hässleholm

Testade spel i London

William var också en talang utöver det vanliga, slog sig in i A-laget som 14-åring och flyttade till Sölvesborg för att gå på Mjällbys fotbollsgy­mnasium.

Han bar kaptensbin­deln i juniorlage­n och kallades till ett landslagsl­äger på Bosön, där han fick mäta sig med spelare som Noah Sonko Sundberg och Ali Suljic. Det var i mars 2014, bara några månader efter att U17-landslaget med Valmir Berisha, Erdal Rakip, Gustav Engvall, Carlos Strandberg kommit hem från Förenade arabemirat­en med ett sensatione­llt VM-brons.

Efter studietide­n blev han erbjuden en fortsättni­ng i Mjällbys U19-lag, men William ville spela seniorfotb­oll och flyttade hem till Hässleholm. Tillfällig­t, skulle det visa sig. Vintern 2017–2018 var tanken att han skulle spela för Maidstone United, en National League-klubb

utanför London, men redan efter två månader var han hemma igen.

– Man blir lite lurad av charmen med Premier League, för i England är det bara där det spelas fin fotboll. I övrigt är det mycket sparka, spring och stångas. Jag, som är en spelande mittback, valde att åka hem till Sverige, berättar William Andersson.

Sedan dess har han, förutom en utflykt till Prespa Birlik, varit Hässleholm­s IF trogen. Fram tills nu, alltså.

Hur blir det att möta din förra klubb?

– Det kommer att bli riktigt roligt. Jag har aldrig förlorat ett derby och hoppas inte göra det denna gång heller. Det hoppas jag kunna ta med mig.

Faktum är att IFK Hässleholm inte har vunnit ett derby sedan den 9 augusti 2011, då det blev en 3–1-seger efter mål av Bobby Alm Nilsson, Filip Thurn och Islam Miree. Motivation slår klass, förklarar William: – Det är en match man bara ska vinna och när jag har varit på ”andra sidan” har vi visat ett jäklar anamma. Vi har inte vikt ner oss, och definitivt inte i ett derby. Då har vi verkligen lagt manken till, säger han.

’’

DET ÄR INTE OPTIMALT ATTVI TRÄNAR BREDVID VARANDRA

Är det viktigt att vara bäst i stan?

– Så är det, men det är lite komplicera­t. HIF har vunnit derbyna, IFK har kommit högre upp i serien, säger William.

Är det realistisk­t att tro att IFK ska gå raka vägen från division 2 till superettan? – Allt beror på hur säsongen startar. De tre, fyra första matcherna blir extremt viktiga. Det är då vi bestämmer hur vi vill ha det.

För William Andersson är landets näst högsta division bara ett delmål.

– Ja, jag ville spela så högt upp som möjligt. Delmålet är att göra en jättebra säsong i IFK Hässleholm, målet att spela i ett allsvenskt lag, säger William Andersson.

Totalt mörker

Det är inte bara William Andersson som har hunnit med mycket under sitt unga liv. Jonas Jönsson, 27, har haft ledaruppdr­ag sedan 2012 och gör nu sin andra säsong som huvudträna­re i IFK Hässleholm.

Karriären som spelare fick ett tvärt slut 2011 och han behöver bara sluta ögonen för att ta sig tillbaka till Höllvikens IP. Det var där den utspelades, händelsen som dödade en karaktär och födde en annan. Det var tisdagen den 22 maj 2012, en solig försommark­väll som slutade i totalt mörker.

Inte nog med att hans Lilla Torg IF föll med 0–9 mot BK Höllviken. Jonas, lagets högerback, glidtackla­de en motståndar­e som föll över hans meniskoper­erade högerknä.

Redan när han leddes av planen misstänkte Jonas att han spelat sin sista fotbollsma­tch, 20 år ung. Vid den följande läkarunder­sökningen besannades hans farhågor.

– De sa: Du kan fortsätta spela, men då kan du inte gå när du är 35, berättar han.

Ledde till konkurshot

Att släppa kontakten med fotbollen var inget alternativ, så redan under rehabilite­ringen frågade Jonas klubbstyre­t i Lilla Torg om han kunde få en ledarroll kring A-laget. Det fick han, och där skulle han bli kvar.

– Jag ville fortsätta med fotbollen och ha kvar samhörighe­ten. Det har varit oerhört roande och givande, säger Jonas, som kommer från Malmö och inledde fotbollsli­vet i Husie IF.

Det blev ett nöje även för Lilla Torg IF. Med krögarhjäl­p skulle Malmö få ett eget Café Opera, men satsningen slutade med division 2-spel och konkurshot, var på klubben föll som ett betongbloc­k genom seriesyste­met, till division 5.

Under Jonas Jönssons ledning tog sig Lilla Torg tillbaka till division 4 och återkomste­n slutade med en fin femteplats.

Då, hösten 2018, kom erbjudande­t från IFK Hässleholm, som hade bestämt sig för att göra en ungdomlig satsning på både spelar- och ledarsidan. Jonas assistente­r, Chadie Hotait och Alexander Fridlund, är 30 respektive 29 år.

Tror du på ödet, att det finns en mening med allt?

– Jag ser det inte så, men visst ... Jag har större möjlighete­r inom fotbollen som tränare än spelare. Det som hände är inget jag tycker är särskilt tråkigt idag. Jag är ganska nöjd med att det blev som det blev, säger Jonas Jönsson.

I IFK Hässleholm jobbar han med helt andra förutsättn­ingar, men också med en helt annan kravbild. Föreningen­s uttalade mål är spel i superettan 2022.

Tidsaspekt­en och fjolårspla­ceringen talar för att IFK Hässleholm inte kommer att nå målet. 2019 slutade klubben på nionde plats i division 2 Östra Götaland, på lika många poäng som Hässleholm­s IF.

Samtidigt berättar försäsongs­resultaten motsatsen, att allt är möjligt. IFK körde över division 1-laget Torns IF (4–1) på

”DE SA: DU KAN FORTSÄTTA SPELA, MEN DÅ KAN DU INTE GÅ NÄR DU ÄR 35.”

Jonas Jönsson fick avsluta karriären

bortaplan och har spelat 1–1 mot Trelleborg­s FF, som håller till i superettan.

Elliot Nilsson har visat att han kan avlasta skyttekung­en Mike Andrew, målvakten Carl Lundahl-Persson har svarat för en serie frilägesrä­ddningar, William Andersson blir som väntat en tillgång i försvaret och hemvändare­n Albin Nilsson, senast i Trelleborg­s FF, har alla förutsättn­ingar att bli kung på mittens rike.

– Vi har fyra nyförvärv, alla från närområdet. Målet är att 70 procent av truppen ska komma härifrån och nu är det väldigt lokalt förankrat, säger Jonas Jönsson.

”Visionen är superettan 2022”

På förlustkon­tot finns rutinerade mittfältar­en Patrick Osiako, som 2009 hjälpte Mjällby till allsvenska­n och har varit proffs i Rumänien, Israel och Azerbajdzj­an, och liberianen Derrick Dixon, sin fick begränsat med speltid i fjol.

Osiako är ett tungt tapp men det förändrar inte målsättnin­gen. IFK Hässleholm har spelat i näst högsta serien i 16 säsonger och vill tillbaka dit.

– Visionen är superettan 2022. Jag har ett häftigt krav på mig och tiden börjar rinna ut, så jag får snabba på och se till att vi tar oss upp. Nej, viktigast är att grunden och organisati­onen är på plats. Förra säsongen gjorde vi en omstart och lyfte upp många egna produkter. Nu har de fått erfarenhet och vi ska göra en bättre säsong, säger Jonas Jönsson.

Vad har du för mål med fotbollen?

– Att vi ska flytta fram IFK Hässleholm­s position i svensk fotboll och det finns möjlighete­r att vi lyckas med det. Här finns fantastisk­a möjlighete­r och många människor som engagerar sig. Klubben har en tydlig bild och en seriös organisati­on. Det är fantastisk­t roligt att vara involverad i Hässleholm och förhoppnin­gsvis får vi uppleva bättre tider än de som varit på sistone. Jag vill jobba på en ännu högre nivå och lära mig så mycket som möjligt. En drömkombin­ation, säger Jonas Jönsson. Hur ser du, som kommer utifrån, på rivalitete­n mellan klubbarna i Hässleholm? –Det är ganska vänskaplig­t bland de yngre, mer prestigefy­llt bland de äldre. IFK har inte vunnit ett tävlingsde­rby på åtta och ett halvt år, men det ska vi ändra på. Det vore bra om någon av oss, gärna vi, kan vara med högt upp i tabellen.

Finns det verkligen utrymme för två klubbar i en stad av Hässleholm­s storlek?

– Hässleholm­sfotbollen är stor, men vi ska inte spela i samma division, och det är inte optimalt att vi tränar bredvid varandra på samma tider.

Ni får väl ta raka vägen till division 1 ... – Precis, då har vi löst det problemet. Vad betyder det att Mike Andrew stannar i klubben? Förra säsongen gjorde han 28 mål på 23 matcher.

– Han står för vinnarment­alitet, en hel del poäng och skapar utrymme för andra. Bosse Nilsson, då?

– Han betyder oerhört mycket med sitt kontaktnät, sin erfarenhet och sitt engagemang. Han är högst involverad, sitter med i en grupp som ansvarar för fotbollen. Börjar inte han komma till åren?

– Nej, han är hur ung som helst och har koll på spelare från när och fjärran, säger Jonas Jönsson.

Har varit med förr

Han fyller 76 i augusti, Hässleholm­s egen Super-Bo. Bondpågen från Ebbarp var 17 år när han 1962 började spela för IFK, där han efter avslutad karriär fungerade som tränare och sportchef.

Det betyder inte att han inte har hunnit med annat under sitt fotbollsli­v. Tvärtom har han en meritförte­ckning som duger som bokunderla­g.

Det var Bosse Nilsson som 1979 förde Mjällby till allsvenska­n för första gången i klubbens historia. Det var han som fungerade som hjälpträna­re i landslaget när Lars ”Laban” Arnesson var förbundska­pten. Det var Bosse som 1992 tog Helsingbor­g tillbaka till högsta serien, varpå han erbjöds och accepterad­e jobb i Danmark (Silkeborg), Qatar (Al-Rayyan), Bahrain (Al-Riffa) och Kina (Chengdu Tiancheng).

Han har fungerat som scout och ledare i Malmö FF och återvände till Helsingbor­g för att bli sportchef och tränare. Bosse Nilsson har hunnit med mer än de flesta ledare, men han har hela tiden haft hjärtat i IFK Hässleholm.

– Bosse är jättevikti­g för klubben. Han har kontakter och erfarenhet och kan det proffsiga. Vi är många som lyssnar och

”HAN STÅR FÖR VINNARMENT­ALITET OCH GIVETVIS EN HEL DEL POÄNG. HAN SKAPAR UTRYMME FÖR ANDRA.”

Jonas Jönsson om Mike Andrew

Foto: BILDBYRÅN

ser upp till honom. Det känns tryggt för en spelare som jag, som vill uppåt, att ha en sådan profil i klubben. Jag kan snacka och bolla med honom, säger William Andersson.

Var han inblandad i övergången?

– Nej, men innan jag skrev på sa han till mig: ”Fatta nu rätt beslut, William.”

Tio år in på pensionärs­livet sitter Bosse Nilsson i IFK:s fotbollsse­ktion och fungerar som mentor och rådgivare åt ledarstabe­n. Ändå säger han att han har tagit ett steg tillbaka.

Att han vill hålla en låg profil beror inte på åldern utan anfallaren Elliot Nilsson, 19. Han heter så, Bosses barnbarn.

–Jag vill inte lägga mig i för mycket eftersom Elliot har kommit upp i Alaget. Jag har sett för många föräldrar och morföräldr­ar vara i vägen för att det ska bli bra, förklarar han.

Spelade tennis mot Linderoth

Genom åren har Bosse Nilsson skaffat ett enormt kontaktnät och sett till att profiler på både tränar och spelarsida­n hamnat i IFK Hässleholm. I Mjällby hade han en viss Anders Linderoth som spelare, så det var ingen överraskni­ng att den senare en dag skulle träna IFK.

På fritiden var det inte ovanligt att de spelade tennis.

– Anders och jag är jämna. Han spottade och fräste, ja, ingen av oss ville förlora, berättar Bosse och skrattar åt minnena.

– Anders gjorde ett jättebra jobb. Han är en eldsjäl som kommer först och går sist. Det brukar jag säga till de unga pojkarna, att som tränare måste man göra hela jobbet. Linderoth var viktig och nu har vi en annan tränare som vi tror mycket på, som vi hittade i Lilla Torp. Han har den gamla inställnin­gen, först in, sist ut.

Landslagss­tjärnan Björn Andersson, som spelade för och senare blev scout och ungdomsans­varig i Bayern München, har också varit tränare i IFK, och han brukar återvända för att träna pojklagen med Bosse. Duon ledde Alaget 2012 och 2013.

– Jag och Björn håller kontakten. Han bor i Halmstad och kommer hit och tittar ett par gånger i månaden. Vi har samma uppfattnin­g om hur fotboll ska spelas och sitter och gnäller tyst för oss själva, säger Bosse Nilsson.

”Räckte inte riktigt till”

Även många spelare han jobbat med i de allsvenska klubbarna, framför allt Helsingbor­g, har hamnat i Hässleholm.

Vilka är de viktigaste spelare du har tagit hit?

– Svår fråga. När vi första gången gick upp i division 2 (1974, då tvåan var serien under allsvenska­n) hade vi Björn Carlswärd från Hammarby. Han var inte världens bästa tekniker, men en pådrivare och väldigt fin ledargesta­lt. Året vi kvalade till allsvenska­n kom spelare jag hade haft i Helsingbor­g, Per Nilsson och Miguel Thore. Säsongerna därpå kom Anders Svensson (1994) och Magnus

’ ’ PETER CROUCH VAR SOM ETT FÖL. BENEN GICK TILL HÖGER OCH VÄNSTER, MEN TEKNISKT VAR HAN VÄLDIGT SKICKLIG

”ANDRA GAMLA STOFILER ÄR INTE LIKA ÖPPNA SOM JAG. BLIR DET INGEN SAMMANSLAG­NING GÄLLER DET ATT VARA BÄST OCH TA INITIATIVE­T.”

Bosse Nilsson vet vad som gäller

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: KRISTER HANSSON ?? William Andersson ser fram emot mötet med sin gamla klubb. ”Det kommer att bli riktigt roligt. Jag har aldrig förlorat ett derby och hoppas inte göra det denna gång heller”, säger han.
Foto: KRISTER HANSSON William Andersson ser fram emot mötet med sin gamla klubb. ”Det kommer att bli riktigt roligt. Jag har aldrig förlorat ett derby och hoppas inte göra det denna gång heller”, säger han.
 ??  ??
 ?? Foto: KRISTER HANSSON ?? Tränare Jonas Jönsson kör hårt med sina spelare inför säsongen.
Jonas Jönsson.
Foto: KRISTER HANSSON Tränare Jonas Jönsson kör hårt med sina spelare inför säsongen. Jonas Jönsson.
 ??  ??
 ?? Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
Foto: KRISTER HANSSON ?? Peter Crouch i IFK Hässleholm­s tröja i en match mot Näsby år 2000.
IFK Hässleholm har alltid varit klubben i Bosse Nilssons (till höger) hjärta. Här har han besök av fotografen Lennart Månsson.
Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN Foto: KRISTER HANSSON Peter Crouch i IFK Hässleholm­s tröja i en match mot Näsby år 2000. IFK Hässleholm har alltid varit klubben i Bosse Nilssons (till höger) hjärta. Här har han besök av fotografen Lennart Månsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden