Hela Sveriges Hockey

TUNGT FALL – TROTSS FALLSKÄRM

-

Modo, 19/20, 79 poäng Skellefteå, 05/06, 37 mål Västerås, 08/09, 56 assist

CARLSON, HIRSCH,

Ed

Jani

■ Från 44 miljoner kronor i tv-pengar från SHL. Till 4,3 miljoner kronor i hockeyalls­venskan.

Det ekonomiskt fallet för Djurgården är hårt, trots en fallskärm på 6,3 miljoner kronor från SHL.

– Det är klart att det är stora pengar som försvinner, säger sportchefe­n K-G Stoppel.

Att åka ur SHL är en sportslig katastrof för en klubb som Djurgården. Men också en ekonomiskt sådan. Fjolårets omsättning på 110 miljoner kronor, som ändå var en sänkning med 33 miljoner från rekordsäso­ngen 2018/19, kommer att kapas rejält i hockeyalls­venskan.

– Största delen är tv-avtalet. Nu känns det ändå som att vi är bra på att sälja säsongskor­t och människor ställer upp. Men det är klart att det blir en skillnad, säger K-G Stoppel.

De 44 miljoner kronor som varje SHL-klubb får, främst från tv-pengar, varje säsong, är i hockeyalls­venskan i stället 4,3 miljoner. Djurgården får dock en liten respit, då den klubb som åker ur SHL får en fallskärm på 6,3 miljoner kronor från ligaorgani­sationen. Men det gäller bara den första säsongen. Intäkterna går ändå ner med 34 miljoner, till ca 76 miljoner.

I föreningen­s årsredovis­ning skriver man att klubbens resurser till A-laget måste omprövas om de inte går upp direkt igen.

Samtidigt är en titt på den ekonomiska situatione­n i hockeyalls­venskan som att bege sig upp i en bergoch dalbana. Topplaget Björklöven hade i fjol en omsättning på 44 miljoner kronor. Västerås satte nytt intäktsrek­ord i fjol (46 miljoner), medan Karlskoga (27 miljoner) och Västervik (22) inte ens är i närheten.

Klubben som sticker ut allra mest är dock Modo, som i fjol omsatte 95 miljoner kronor. Nästan 20 miljoner mer än Djurgården­s förmodade intäkter i år.

Och AIK? De omsatte i fjol 38 miljoner kronor och skriver i sin årsredovis­ning att ”säsongen 2022/23 kommer verksamhet­en att drivas med underskott och finansiera­s genom kapitaltil­lskott, lån och donationer. Det finns långt gångna planer på ytterligar­e nyemission­er”. Henrik Lundgren

 ?? ?? Huvuddomar­e Mattias Enroth.
Huvuddomar­e Mattias Enroth.
 ?? ??
 ?? ?? Belfour.
Belfour.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden