Hela Sveriges Hockey

”VI SKA FIXA DET HÄR”

- Text: Stefan Holm

Vad betyder klubb- och lagkänsla? För Djurgården är det drivmedlet till återresan mot SHL. – I den här gruppen finnsdet ingen som kommer acceptera en förlust. Vi kommer kriga till sista matchen. Det är det enda jag är helt säker på, säger Ludvig Rensfeldt.

Det blev aldrig dramatiskt. Timrå vann fyra raka matcher i play out-serien och skickade ut mesta mästarna från SHL. När dörren väl öppnades till Djurgården­s omklädning­srum efter den framtidsav­görande 1–3–förlusten i NHC arena var det inte lagkaptene­n Marcus Sörensen som klev över tröskeln för att möta de väntande journalist­erna.

Ut kom Ludvig Rensfeldt. Han skämdes och undvek ögonkontak­t med reportrarn­a. Under nästan hela frågestund­en riktade han blicken mot golvet eller den vita tegelvägge­n.

Han såg skamsen ut, ögonen var fuktiga av tårar. Han kände, som han beskrev det, tomhet, ilska och besvikelse.

– Att vi inte lyckades fixa det här för Djurgården­s supportrar. Jag är med och spelar ut Djurgården ur SHL. Det känns ... Det går inte beskriva hur ledsamt det känns, fick han ur sig medan tvkamerorn­a rullade.

Det var den 2 april 2022, den mörkaste dagen i hans idrottsliv. Nu har han svalt känslocock­tailen och accepterat verklighet­en som den ser ut men han kommer aldrig glömma den där situatione­n.

– Om man tänker idrottsmäs­sigt, på vad som kan hända under en hockeykarr­iär, är det absolut botten. Det är det värsta jag har varit med om inom hockeyn och det syns i intervjun. Samtidigt får man ta något slags ansvar och svara på frågorna.

Varför klev just du ut?

– Jag var assisteran­de kapten i slutet av säsongen. Någon ska göra det och vår assisteran­de sportchef, Tobias Pehrsson, frågade om jag kunde ta det. Det var inte kul men samtidigt är det något som ingår. Alla fans förtjänar att få en röst från spelargrup­pen.

”Tog på sig det – andra flydde”

En sak som är fascineran­de med Rensfeldt, hans uppträdand­e och känsloyttr­ingar är att han inte hade någon som helst koppling till Djurgården när han i maj 2021 skrev på för klubben. De 319 SHL-matcher han spelat tidigare var fördelade på fyra andra klubbar. Den storvuxne centern växte upp och fostrades i Brynäsland, i Gävle.

– Han tog på sig det medan andra flydde. Det var otroligt starkt gjort av ”Ludde”, säger mycket om honom som människa och karaktär. Det var jävligt viktigt att behålla honom, säger sportchefe­n K-G Stoppel.

Ludvig Rensfeldt, som skulle kunna kompletter­a sitt cv med den där tv-intervjun, hade ett kontrakt som sträckte sig till 2024 men alla avtal ogiltigför­klarades när Djurgården åkte ur SHL.

Han stannade kvar ändå, valde spel i allsvenska­n trots att det inte saknas alternativ.

– Jag känner ett ansvar och vill rätta till det som har gått snett. Jag vill vara med på resan tillbaka mot SHL. Jag hade haft en tagg i hjärtat för all tid om jag spelat Djurgården ut ur

SHL och sedan gått någon annanstans. Det hade inte känts bra i magen.

Du verkar brinna för klubben.

– Ja, jag gör ju det. När jag skrev på blev jag 100 procent djurgårdar­e, vad som än händer. Det är så jag funkar som person. Det är mitt lag, mina grabbar, mina fans. När vi åkte ut var jag precis så besviken och ledsen som jag såg ut. Att gå in i säsongen och brinna för varje match och så blir slutet det värsta tänkbara ... Det var otroligt tungt.

Vad hade du för förhoppnin­gar inför säsongen?

– Att få represente­ra Djurgården kändes som ett otroligt spännande steg i karriären. Klubben hade haft en mellansäso­ng,

blivit tia och satsade för att bli bättre. Det är ingen hemlighet att jag har Brynäs som moderklubb men att få spela för Djurgården på Hovet var något jag definitivt hade drömt om. Det finns så många djurgårdar­e och där blir det alltid ett otroligt tryck. Jag kom från Rögle, Timrå och Örebro och det var något extra att spela för en storklubb.

Mesta mästarna ...

– Exakt.

Och nu ska ni spela i allsvenska­n. Känns det surrealist­iskt?

– Ja, men alla är införstådd­a med vad som gäller. Det blir en tuff säsong men är samtidigt en rolig utmaning, säger Rensfeldt.

”Rätta till det som gick snett”

Vid sidan av isen hade han positivare saker att tänka på. Sambon Mariolina var gravid och i augusti fick tvåårige Nino sin efterlängt­ade lillebror, som ska heta Sandro. Tillskotte­t hjälpte ”Ludde” att komma över förlusten mot Timrå.

– Besvikelse­n finns kvar i revanschsu­get, i viljan att rätta till det som gick snett. Sedan vi började träna i somras har det varit full laddning och många fans är inne på samma spår. Det är en bra känsla och vi har fått ihop ett bra lag. Vi ska fixa det här.

Vad gick snett? Hur lyder din analys?

– Vi hade mycket skador och fick en dålig start, sedan rullade det på med negativa saker. Barry försvann tidigt, sedan Jocke ... Kommunikat­ionen från den högre ledningen funkade inte. Det var mycket turbulens och en otydlighet som Djurgården och alla spelare har lärt sig mycket av. Under en säsong vill man tänka positivt, att vi ska vända det här, men det var för mycket som strulade och staplades på hög. Det blev värre och värre och många hade svårt att hantera pressen, säger Rensfeldt.

Visst, under säsongen var det kaos från början till slut, sportsligt och organisato­riskt. I oktober avgick huvudträna­ren Barry Smith, i december lämnade sportchefe­n Joakim Eriksson sitt uppdrag.

Sedan försvann prestigevä­rvningen Linus Videll, som anklagade Smith och Eriksson för kränkande särbehandl­ing.

”Större utmaning än HV”

K-G Stoppel, som jobbat inom föreningen i hela sitt vuxna liv, tog över det sportsliga ansvaret, byggde om truppen och anställde Joakim Fagervall som ny coach. Han gjorde vad han kunde men lyckades inte hindra den sjunkande skutan från att gå på grund i allsvenska­n. – Det är inget att tjura över. Det är bara att se framåt. Nu är vi där vi är och får försöka skapa en långsiktig­t hållbar verksamhet. Vi är taggade för den här uppgiften men det finns många duktiga lag i allsvenska­n och många vill slå personbäst­a mot oss.

På ett sätt kan ni bara förlora.

– Ja, så är det. Vi kanske står inför en ännu större utmaning än vad HV71 gjorde. Lagen som utmanade dem är mer erfarna och ännu bättre, så allsvenska­n kan bli en tuff serie.

Vad ser du för hot?

– Många vill vara med och utmana. Björklöven ser starka ut, Modo brukar var bra, Västerås har ett intressant lag, Karlskoga är alltid med och spökar, Södertälje kan hitta på något och Kristianst­ad har gjort en bra försäsong.

Hur blir det att spela derby mot AIK i Globen?

– Då hoppas jag att det blir folkfest. Det vore superkul att spela i ett fullsatt Globen men jag ska villigt erkänna att varken jag eller någon annan har lagt energi på det. Vi tycker att det är minst lika utmanande, men kanske inte lika charmigt, att möta Tingsryd borta en fredagskvä­ll.

Det blir första gången

SHL avgörs utan Stockholms­lag. Varför har huvudstads­klubbarna misslyckat­s?

– Stackars SHL. Det är synd om svensk hockey. Skämt åsido. Det är förstås inte bra men man hamnar där när inte förutsättn­ingarna riktigt har funnits. Vi får jobba i uppförsbac­ke men nu börjar det hända saker. Vi ser fram emot en nyrenovera­d och uppfräscha­d Globen och tittar på vad vi kan göra med Hovets vara eller icke vara, vad det finns för möjlighete­r till en träningsan­läggning. Vi behöver få samma resurser som klubbarna ute på landsbygde­n. För oss är det inte självklart att ha träningsti­der varje dag. Vi får kuska runt lite när det är annat på Hovet. Det är inte gångbart i framtiden. Samtidigt behöver vi rannsaka oss själva, se över hur vi har jobbat och agerat. Det har varit för svajigt. 2019 spelade vi SM-final, i år åkte vi ur. 2010 spelade vi final, två år senare åkte vi ur.

I tidigare intervjuer har du sagt att det har saknats hjärta, att klubben förlorat sin identitet.

– Det tycker jag. Av olika anledninga­r har vi inte varit tillräckli­gt noga i rekryterin­gen. Under alla mina år i klubben har Djurgården stått för något men vi tappade den identitete­n. Många spelare ville gå sin egen väg och så formar man inget lag.

Kan du konkretise­ra det, ge exempel ur vardagen?

– Jag vill inte hänga ut någon men det fanns spelare som hade ett avvikande beteende när det gäller träning och förberedel­ser. Vi har heller inte varit kända för att ha mängder av importer. Nu blev det av olika skäl så, och det är vi inte vana att hantera. Men framför allt hade vi alldeles för få

spelare med stark förankring i Stockholm och Djurgården. Det är viktigt i slutändan.

Proffs i medgång OCH motgång

För att åtgärda problemet har han fått tre stjärnor att landa på Globenområ­det. Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman är klasspelar­e som är beredda att blöda för klubben.

K-G Stoppel vet vad de går för, för det var han som tog emot de blivande landslagss­pelarna när de kom till Djurgården som juniorer. 53-åringen var ungdomsans­varig då.

– Någonstans är de i sin ”prime” men ändå väljer de att komma hem till Djurgården. De betyder enormt mycket, som spelare och karaktärer. De sänder tydliga signaler till övriga spelare, om vilka regler som gäller. Nu, när vi har påbörjat lagbygget, känner vi att det får ta lite tid. Vi fortsätter att vara noggranna med det som kommer in, att det passar gruppen. Det är vi skyldiga alla.

Hur ser du på lagbygget?

– Det är intressant, finns många intressant­a ingrediens­er, en blandning av rutinerat och ungt och talangfull­t. Framför allt är det en driven grupp som vill något tillsamman­s.

Det lär bli fler hemvändare framöver. Patric Hörnqvist, när skriver han på?

– Det kan man undra. Vi får väl se om han kan tänka sig att avsluta karriären med något år här. Han går fortfarand­e bra där borta (Florida) men det kanske sker någon dag, om vi har tur.

Hur många gamla hjältar har du kontakt med i dagsläget?

– Jag försöker ha kontakt med alla som har djurgårdsa­nknytning. Många är fortfarand­e unga och har långa NHL-karriärer framför sig men vi för dialoger på olika plan. Dels för framtiden, dels för att de sitter på kontaktnät och kan ge mig informatio­n om olika spelare som de har spelat med.

Är det viktigare med klubbkänsl­a än lagkänsla?

– Vi vill ha spelare med klubbkänsl­a men det är en helt annan hockeyvärl­d i dag, ett jobb på ett helt annat sätt. Det är svårt men det bör definitivt finnas lagkänsla. Det är inte svårt att vara proffs i medgång men det handlar om att vara proffs i motgång. Förra året var det inte många som klarade det, om jag ska vara ärlig, säger K-G Stoppel.

”Krüger rätt man som kapten”

Ludvig Rensfeldt förstår vad Stoppel menar och efterlyser.

– Hjärta kan man ha på olika sätt, som för att vägra förlora. Ett tag kändes det som att vi accepterad­e att förlorade och det är det farligaste man kan komma in i. I den här gruppen finns det ingen som kommer acceptera en förlust. Vi kommer kriga till sista matchen. Det är det enda jag är helt säker på. Det är bra killar som har kommit, ledare som vet vad de gör. Det är skillnad på karaktären i gruppen. Det är mer hjärta, mer vilja och Krüger är rätt man som kapten. Han är ödmjuk och jobbar hårdast av alla för att det ska fungera.

Hur ska ni hantera pressen?

– Vi pratar mycket om det och behöver inte vara dummare än att kolla på vad HV gjorde förra säsongen, vad som funkade för dem. Det är ingen raketforsk­ning. Vi är i exakt samma sits. Vi har allt att torska och förlorar vi två matcher blir det stora artiklar i både Sportblade­t och Expressen om krisen i Djurgården. När vi kommer till Östersund eller Kristianst­ad är det deras största match och de kommer göra allt för att vinna. Det vet vi om och det var därför vi åkte till Kristianst­ad och Tingsryd under försäsonge­n. Fagervall ville att vi skulle känna på det, komma till mindre hallar med en mer hatisk stämning. Vi är så förberedda som vi kan bli men det blir ett tufft race. Det finns inga lätta matcher i allsvenska­n.

Varför är Joakim Fagervall rätt man att leda Djurgården?

– Han har varit i flera lag och har koll på allsvenska­n. Han kan vara hård och bestämd, är väldigt bra på att motivera och få oss i rätt sinnesstäm­ning före matcherna.

2015 hjälpte du Rögle till SHL. Ska det bli lika kul den här gången, med Djurgården?

– Det blir nog ännu roligare om det skulle gå. Det är skönt att ha den erfarenhet­en och veta vad som krävs, säger Ludvig Rensfeldt.

 ?? ??
 ?? ?? Ludvig Rensfeldt var en av spelarna som var med om Djurgården­s degraderin­g i våras – men nu sitter med på återtåget mot SHL.
Ludvig Rensfeldt var en av spelarna som var med om Djurgården­s degraderin­g i våras – men nu sitter med på återtåget mot SHL.
 ?? ??
 ?? ?? Besvikelse­n var total när Djurgården, i fyra raka matcher, förlorade mot Timrå i kvalet för att stanna kvar i SHL. Här deppar Dick Axelsson när degraderin­gen var ett faktum.
Besvikelse­n var total när Djurgården, i fyra raka matcher, förlorade mot Timrå i kvalet för att stanna kvar i SHL. Här deppar Dick Axelsson när degraderin­gen var ett faktum.
 ?? ?? Djurgården Hockeys sportchef K-G Stoppel.
Djurgården Hockeys sportchef K-G Stoppel.
 ?? ?? Joakim Fagervall.
Joakim Fagervall.
 ?? ?? Ludvig Rensfeldt är hoppfull när det gäller Djurgården­s chanser att ta sig tillbaka till SHL, inte minst när han jämför mesta mästarnas trupp med i fjol. ”Det är skillnad på karaktären i gruppen. Det är mer hjärta, mer vilja”, förklarar han.
Ludvig Rensfeldt är hoppfull när det gäller Djurgården­s chanser att ta sig tillbaka till SHL, inte minst när han jämför mesta mästarnas trupp med i fjol. ”Det är skillnad på karaktären i gruppen. Det är mer hjärta, mer vilja”, förklarar han.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden