Hela Sveriges Hockey

”VISSTE ATT DET SKULLE BLI LITE SURA MINER”

JACOB ANDERSSON ÄR TILLBAKA I BJÖRKLÖVEN – EFTER SIN SEJOUR HOS ÄRKERIVALE­N

- Samuel Abrahamsso­n samuel.abrahamsso­n@aftonblade­t.se

Jacob Andersson har kommit hem till Umeå igen. Något som inte uppskattad­es av alla supportrar. – Jag visste att det skulle bli lite sura miner, säger han.

”Rivalitete­n mellan Björklöven och Skellefteå är, enligt oss, den största i hela Sverige. Tyvärr så devalverad­es den ytterligar­e ett steg i dag i och med värvningen av Jacob Andersson. Att välkomna spelare med öppna armar efter de valt bort oss för vår ärkerival är förkastlig­t och ett hån mot alla som följer Björklöven.”

Den 12 maj i våras gick följande ord att läsa på supporterk­lubben Green Devils hemsida där budskapet var tydligt.

Jacob Andersson, som är uppväxt i Umeå och har Björklöven som moderklubb, var inte välkommen tillbaka. 27-åringen spelade i värsta rivalen Skellefteå under juniortide­n, återvände till Björklöven 2016 och det blev då tre säsonger innan han gick tillbaka till Skellefteå. Efter ett år i finska Ässät kom alltså beskedet i maj att han nu ska spela för Björklöven igen när han skrev på ett tvåårskont­rakt.

– Jag ville hem och spela med Björklöven och när de hörde av sig kändes det som rätt beslut. Jag kommer hem till ett lag som verkligen vill ta det sista steget och gå upp till SHL, säger han.

”Känns som det har lagt sig nu”

Säsongen i Finland blev tung och laget missade slutspel vilket gjorde att Andersson fanns på läktaren under flera matcher i våras när Björklöven förlorade finalen mot HV71.

Att fansen reagerade som man gjorde kan han ändå förstå.

– Det var lite skriverier, men det är förståelig­t med tanke på att jag varit i Skellefteå innan så jag visste att det skulle vara lite sura miner. Men det känns som det har lagt sig nu och jag får försöka bevisa på isen att jag hör hemma här.

Fick du motta hot?

– Det var ingen som skrev direkt till mig utan det var mest på Twitter. Jag brukar inte kika så mycket vad som skrivs så det var ändå ganska lugnt.

”Jag gillar rivalitete­n” Tvekade du på att återvända?

– Jag hade räknat med att det skulle bli livat så det var inget som påverkade. Björklöven har alltid varit klubben som jag velat komma tillbaka till.

Hur ska du få fansens förtroende?

– Vi får se till att vinna, då brukar det vara lugnt. Supportrar­na håller liv i rivalitete­n och det gillar jag.

Och kanske får han fansens kärlek om hans målsättnin­g med säsongen infrias.

– Vi ska upp till SHL och den resan är något jag verkligen vill vara med på, jag blev jäkligt sugen under slutspelet och målet är alltid att gå upp, säger han.

 ?? ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? DÅ OCH NU Jacob Anderssonl­ämnade Björklöven för värsta rivalen Skellefteå 2019 och spelade två säsonger i klubben. Efter en kort sejour i finska Ässät är 27-åringen tillbaka i Umeå.
Foto: BILDBYRÅN DÅ OCH NU Jacob Anderssonl­ämnade Björklöven för värsta rivalen Skellefteå 2019 och spelade två säsonger i klubben. Efter en kort sejour i finska Ässät är 27-åringen tillbaka i Umeå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden