Hela Sveriges Hockey

”DET ÄR VIKTIGT ATT JAG INTE BLIR NYE ’DAGGEN’ ...”

TRION ÄR BORTA – NU ÄR FRANZÉN KAPTEN FÖR NYA BIK KARLSKOGA

- Samuel Abrahamsso­n samuel.abrahamsso­n @aftonblade­t.se

Mikael Eriksson och Henrik Björklund är borta. Nu är det upp till nye lagkaptene­n Gustaf Franzén att leda sitt Bik Karlskoga till framgångar. – Vi vill vara ett topplag, säger han.

Bik Karlskoga har under hela 2010-talet (förutom 2017/18) varit ett topplag i hockeyalls­venskan. Förra säsongen tog man sig till semifinal där HV71 blev för svåra och vann med 4–0 i matcher och sedermera gick upp till SHL.

– Det blev en speciell säsong för oss, vi hade otroligt mycket skador under grundserie­n och hade inte fullt manskap under hela säsongen. Men vi gjorde det ändå riktigt bra och slog poängrekor­d för klubben vilket helt klart var lyckat. Jag tycker också att vi var värda mer mot HV där vi föll på special teams vilket var frustreran­de för vi kände att vi var där, säger Gustaf Franzén.

Varningen till nye tv-experten

Han går nu in på sin totalt fjärde säsong i klubben och han gör det med ett C på bröstet. Klubbikone­n Mikael ”Daggen” Eriksson med över 500 matcher för Bik Karlskoga har lagt skridskorn­a på hyllan och ska nu i stället bli expert på C More.

– Det är så jävla roligt. Jag ser framemot det och tror att han kommer göra bra ifrån sig. Om jag får tillfälle så kommer jag definitivt att titta.

Om han sågar er då?

– Då drar jag iväg ett sms till honom, det hoppas jag han vet, att blir det en sågning av oss hör jag av mig, säger Franzén med ett skratt.

Vad betyder det för dig att ta över som kapten?

– Jag har haft privilegie­t att spela med honom i flera år och har lärt mig mycket i hans sätt att leda så det är jätteärofy­llt att få bli lagkapten och något som jag verkligen kände att jag ville vara när det kom upp. Men det är viktigt att jag inte blir den nye ”Daggen” för det blir bara krystat utan jag kommer att leda på mitt sätt. Jag har blivit kapten för att man uppskattar hur jag är som person.

Hyllar lagets unga spelare

Men det är inte bara Eriksson som försvunnit. Lagets två poängbästa spelare förra säsongen i Aleksi Rekonen och Henrik Björklund har gått vidare till Tjeckien respektive Färjestad.

– Det är klart att det är tapp för oss och jag tycker det är sjukt att Björklund inte har spelat i SHL innan. Det var en bonus att vi fick ha kvar honom förra året, han var ännu bättre året innan och man lär sig så mycket av en sådan spelare och hur hårt han kör på varje träning, säger Franzén och utvecklat sina tankar om årets lagbygge.

– I det stora hela har vi tappat färre spelare än vad Bik brukar göra och vi har en bra grund att bygga på. Alla centrar är kvar, de flesta backarna och båda målvaktern­a. Sen handlar det inte om att vi ska ersätta Björklund med en viss spelare för

man vet aldrig riktigt hur utveckling­en går. Men Logan Cockerill ser väldigt lovande ut och Markus Modigs har visat att han har en väldigt hög nivå och kan göra poäng. Sedan har vi de här spännande unga spelarna som Albin Eriksson, Ludwig Persson och Åke Stakkestad som borde kunna ta ytterligar­e steg och fylla tomrummen. Det är många spelare som kommer att få ta ett steg och på sitt sätt fylla tomrummen.

För tredje säsongen i rad leds man också av tränaren Karl Helmersson.

– När man får behålla en stor del av laget

och även samma ledare tar det inte lika lång tid för exempelvis spelsystem att sitta utan vi känner oss väldigt trygga där.

Om HV71 var stora favoriter förra säsongen är Djurgården minst lika stora i år.

”Spännande år”

– Det är klart att Djurgården är favoriter, de kommer från SHL, har en stor plånbok och värvat många hemvändare så det kommer bli lite de mot resten. Men det känns som att det kommer bli ett spännande år i hockeyalls­venskan där många lag har värvat bra och har starka lagbyggen.

Vad är ert mål?

– Bäst är ju att hamna topp sex och gå direkt till slutspel och där kan allt hända. Det låter klyschigt men det blir verkligen en nystart då. Vi vill vara ett topplag och det är det vi siktar på och hittar man en riktigt bra form så kan man gå hela vägen, säger Gustaf Franzén.

 ?? ?? TILL FÄRJESTAD TILL TJECKIEN TILL C MORE
TILL FÄRJESTAD TILL TJECKIEN TILL C MORE
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? KAPTEN Gustaf Franzén har fått uppdraget att leda Bik Karlskoga mot nya framgångar.
Foto: BILDBYRÅN KAPTEN Gustaf Franzén har fått uppdraget att leda Bik Karlskoga mot nya framgångar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden