Hela Sveriges Hockey

BOOM, BOHM – BABYBOOM

Hemma är Oliver Bohm nybliven pappa till två flickor — på isen är han nybliven pappa till pojkarna i Västerås: ” Det är absolut ett lag som platsar i SHL”

- Henrik Lundgren

Nybliven pappa på hemmaplan. Och nybliven pappa i laget. Oliver Bohms erfarenhet ska ge Västerås en ny stabilitet. – Vi är ett av lagen som ska vara med och slåss om en plats i SHL, säger backen.

De kom tidigt, tvillingtj­ejerna Elly och Ester. Men lägligt. Fem och en halv vecka för tidig födsel gjorde att den hamnade mitt i försäsonge­n, och Oliver Bohm hade möjlighet att vara hemma tillsamman­s med sambon Erica i princip hela tiden och stötta upp.

– Det blir så klart mindre sömn för alla föräldrar, men det var lite speciellt här. Eftersom tjejerna är så tidigt födda har de fått mat genom en sond i näsan, och de får mat var tredje timme. Så det har bara varit att ställa klockan på 01.45 och 04.45 varje natt och gå upp och förbereda och hjälpa till med maten. Så det blir inte så många sovtimmar, men jag har anpassat mig väldigt snabbt.

”Några får bita i det sura äpplet”

Den rutinerade backen fyllde 30 i våras och har varit med om en hel del under de 12 år som gått sedan han gjorde elitseriep­remiär för Frölunda 2010/11.

SM-guld med Växjö, två finalförlu­ster i CHL med Frölunda och Växjö, en andraplats i finska ligan med TPS och så den där uppflyttni­ngen till SHL med HV71 i våras.

Det var ju tänkt att han skulle vara kvar där nu, och spela sin hockey i Jönköping.

– Jag var väldigt inställd på att jag skulle vara kvar där i ett år till. Jag kände väl personlige­n att det gick ganska bra för mig under våren, jag fick spela mycket och vi löste uppgiften som vi skulle göra genom att gå upp. Men sedan rätt tidigt stod det klart att det skulle satsas ganska friskt och det skulle in spelare. Och då blir det ju alltid några som får bita i det sura äpplet. Jag fattar att branschen är så. Och jag hade en jättebra period i HV, det blev en supersäson­g til slut. Men nu känns det kul att vara här.

Nära VIK redan 2008

Här är Västerås, i den lägenhet som VIK snabbt fixade fram till den snabbt växande familjen. Tillbaka i den klubb som han redan 2008 var en namnunders­krift ifrån att hamna i.

– Jag skulle göra mitt första år i Färjestads J18-lag, men Västerås ville att jag skulle komma dit i stället och spela för deras J20. Jag var här och kollade in hallen och träffade folk och det var egentligen dagen innan jag skulle skriva på som jag ångrade mig och bestämde mig för att stanna i Karlstad. Det var väl lite separation­sångest och rädsla för att flytta hemifrån. Jag var fortfarand­e väldigt ung. Men det var väldigt nära redan då. Och kul att vara här nu i stället.

”Jag var väldigt inställd på att jag skulle vara kvar i HV i ett år till...”

Det blev ju en rätt okej karriär ändå?

– Det blev ju det. Jag spelade två år i Färjestads J18 innan jag gick till Frölunda i stället.

Och inga sura miner från VIK nu?

– Haha, nä verkligen inte.

”Proffsigt organisera­t”

Nu kommer han till ett Västerås som de senaste säsongerna varit sådär lite halvnära att utmana om en SHL-uppflyttni­ng. De två senaste säsongerna har man åkt ut i kvartsfina­lspelet, efter jämna serier mot Karlskoga och Björklöven. Med rutinerade Bohm i laget så satsar man ännu hårdare uppåt.

– Det är väldigt proffsigt organisera­t i föreningen och i omklädning­srummet generellt. Sen är det så klart skillnad mellan klubbar i allsvenska­n och SHL, men jag tycker absolut att Västerås har det mesta på plats för att kunna ta steget upp. Det är ett bra intresse i stan. Jag tycker att man ska kunna ha ganska höga krav på oss i år, vi har höga krav på oss själva.

Alla snackar om att Djurgården ska gå upp direkt igen. Men så enkelt är det förstås inte?

– Nä, det är bara att kolla på vår finalserie mot Björklöven i våras. Att vi vinner förlängnin­gen i den sjätte matchen är egentligen helt otroligt. Det kändes som att Björklöven tryckte på hela tiden. Sedan tycker jag att vi i HV var det bättre laget och förtjänade att vinna totalt sett. Men det är så otroligt mycket som måste klaffa för att man ska kunna lyckas med det.

”Nära att falla på plats”

Oliver Bohm ser många lag som kan utmana framåt våren och tycker att anledninge­n till det är serieomläg­gningen för några år sedan.

– Ändå sedan det var garanterat att ett lag från allsvenska­n ska gå upp så har det blivit en större vilja att satsa, i och med att det bästa laget kommer att gå upp. Man behöver inte längre kvala mot ett SHL-lag, utan vinner du slutspelet så går du direkt upp. Det har gjort att väldigt många lag går för det.

Ett av dem är definitivt Västerås, även om konkurrens­en är bitande. Men det ser han bara som positivt. Hellre många konkurrent­er, än ett lag som är överlägset.

– Ja, jag tror att det gynnar oss om många är med om det. För då känner vi att vi har en realistisk chans att göra det. Vi har ett bra lag och får vi ihop allting så kommer vi att vara med och slåss om det. Det är jag helt säker på.

På tiden att Västerås går upp igen?

– Ja, jag håller med. Jag minns när jag var yngre och bodde i Karlstad. Då var ju Västerås ett lag som spelade i elitserien. Det är ett gammal storlag och absolut ett lag som ”platsar” i SHL. Det finns bra förutsättn­ingar i regionen, Västerås är en stor stad och här finns ett stort intresse för hockey. Det är många pusselbita­r som känns som att de är rätt nära att falla på plats.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? I fjol var Oliver Bohm med och spelade upp HV71 till SHL. Denna säsong ska han försöka upprepa bedriften med Västerås. Och han får en nyckelroll som rutinerad lagpappa.
Foto: BILDBYRÅN I fjol var Oliver Bohm med och spelade upp HV71 till SHL. Denna säsong ska han försöka upprepa bedriften med Västerås. Och han får en nyckelroll som rutinerad lagpappa.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden