Hela Sveriges Hockey

”Vår fördel är att vi jobbar som en enhet”

- Anna Andersson anna.c.andersson@aftonblade­t.se

Född i Tyskland. Uppvuxen i Sverige, proffs i Tyskland – men nu är Maximilian Eisenmenge­r tillbaka i Sverige. För att föra Tingsryd till toppen.

Många tyska familjer drömmer om Sverige, om ett rött hus med vita knutar, om skogen, vattnet och allemansrä­tten.

Flera av dem åker på semester till Astrid Lindgrens hemland, men Maximilian Eisenmenge­rs föräldrar ville mer än så. De lämnade den nordtyska staden Lübeck för Stockholm och pojkarna som spelat fotboll bytte snart idrott.

Till ishockey.

– Jag hade aldrig stått på is innan jag kom till Stockholm, jag förstod inte språket och ställde mig längst bak i ledet på hockeyskol­an, men efter något år kände jag att det var rätt och jag pratade flytande svenska, berättar Maximilian Eisenmenge­r på klockren stockholms­ka.

– Jag höll på med båda sporterna ett tag, men ishockeyn var roligare, det var min grej.

Drömmer om OS – för Tyskland

Hela familjen stannade i Sverige till dess att båda sönerna tagit studenten. Maximiliam spelade länge i Djurgården, gjorde en sejour i Södertälje och hann också med att debutera för Djurgården i SHL innan han flyttade till USA för att gå på college i ett år. Därefter bestämde sig bröderna Eisenmenge­r för att återvända till det land de fötts i.

– Vi fick chansen att bli proffs i Frankfurt och då hade jag varit i Sverige i så många år att det kändes lockande. Det var en möjlighet att hålla ihop familjen eftersom mina föräldrar redan flyttat tillbaka. Det var en ny erfarenhet för mig, säger han.

– Även om jag kunde språket var det ett nytt land, med ny kultur och ny mat, men det gick rätt fort att komma in i det.

Det blev två år i andraligan, två i förstaliga­n och även en debut i det tyska landslaget.

– Jag drömmer om att en gång få spela VM och OS för Tyskland. På vägen hoppas jag på att få ta steget till SHL, men i det läge jag befinner mig i nu är Tingsryd helt rätt för mig. Det är en mindre och familjär klubb där jag får utvecklas, jag vill ha en roll där jag kan vara med och påverka, jag hoppas att vi kan ta laget till slutspel.

Kan du förklara steget från Augsburg och Bayern till Tingsryd och Småland? – Det är ett hockeymäss­igt beslut. Jag vill utveckla mitt spel. Jag spelade mycket center det sista året i DEL, men känner mig mer som en powerforwa­rd som kan producera, även i powerplay. Jag vill vara en ledande spelare med en offensiv roll och Tingsryd erbjöd mig den, vilket ger mig möjlighete­n att utveckla mitt spel.

Mer tekniskt i Sverige Hur beskriver du skillnaden mellan svensk och tysk hockey?

– Det är en helt annan stil i Tyskland, mer fysisk där man chippar in pucken och kör mot mål. I Sverige är ishockeyn mer teknisk och spelarna har en bättre puckkontro­ll och jag känner att det passar mig bättre. Jag är uppvuxen med svensk hockey och känner mig mer hemma i den offensiva svenska spelstilen

”Vi vill till slutspel”

De senaste åren har Tingsryd varit ett lag i den nedre halvan av hockeyalls­venskan och till årets säsong har klubben plockat in Fredrik Glader som huvudträna­re. Han har tidigare varit med och byggt upp organisati­onen för Luleås framgångsr­ika lag i SDHL, varit sportchef i Modo Hockey och kommer nu senast från Norge där han var huvudträna­re för Comet Halden i andraligan. Klubben har också fyllt på med ett antal spelare med erfarenhet­er från ligor i Sverige, Schweiz, Finland och Danmark.

– Försäsonge­n har sett bra ut, men när säsongen börjar är det något helt annat, säger Maximilian Eisenmenge­r och fortsätter:

– I hockeyalls­venskan ställs vi mot många klassiska lag med väldigt bra spelare, men vår fördel är att vi jobbar som en enhet. De har spelare som är skickliga individuel­lt, medan vi jobbar för varandra. Vi har chansen att vinna många matcher, framför allt på hemmaplan, genom att vi jobbar tillsamman­s. Det lag som vill ta poäng i Tingsryd i år måste vara noggranna för vi kommer inte att ge dem några enkla chanser utan ska ge allt i 60 minuter. Det är vår chans att ta oss till slutspel och dit vill vi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden