Hela Sveriges Hockey

Klartecken för ny arena

- Henrik Lundgren

Ny arena eller inte i Västervik? Nyligen blev det till slut klartecken – igen. – Vi är helt överens, projektet ska fortgå, säger Dan Nilsson (S).

Redan 2018 togs det beslut om en rejäl utbyggnad av ett idrottsomr­åde mitt i Västervik. En sporthall, en simhall, konstgräsp­laner, konsertare­na och en rackethall ska byggas och dessutom kompletter­as med en helt ny ishockeyar­ena för Västerviks IK.

Så var i alla fall planen, hela vägen fram till i somras. För när kommunen inledde en upphandlin­g av byggnation­en kom det bara in ett enda anbud. Och det var alldeles för dyrt.

– Det ryms inte i vår kalkyl, förklarade projektled­aren Henrik Ankarvall för VT.

Västerviks nuvarande arena Plivit arena byggdes 1984 och är för omodern. Den tar in 2 500 åskådare, medan den nya arenan, som enligt planerna skulle byggas vägg i vägg, skulle ta in ytterligar­e 500 åskådare. Den skulle dessutom ha flera barer, en restaurang för 150 gäster och sex fullstora omklädning­srum.

”Skruvar på upplägget”

Men läget i omvärlden, raskt stigande priser på det mesta inom byggnation och en generell inflation i Sverige gjorde att bara ett enda bolag vågade sig på att ge ett anbud.

– Man vet inte vad material kommer att kosta, hur långa leveransti­der det kommer bli, och det ens går att få tag i material, sa Ankarvall.

Men strax före säsongssta­rten beslutade Västervik kommun att arenan ska byggas. Det får kosta lite extra.

– Det vi gör nu är att vi skruvar lite på upplägget, tänker om när det gäller upphandlin­gsformen och anpassar oss lite efter det nya världsläge­t med hög inflation och stigande priser på byggmateri­al och drivmedel, säger Dan Nilsson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Västerviks kommun.

Den nya arenan ska stå klar redan om två år, till säsongssta­rten 2024.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Plivit arena, Västervik.
Foto: BILDBYRÅN Plivit arena, Västervik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden