Hela Sveriges Hockey

HÄR UPPLEVER DU

LEIFBY: Det är direkt nödvändigt att ta några riktigt djupa ishockeyha­ll- andetag varje

-

En mormor i båset i Kallinge, en Salming i taket i Kiruna, ett kakmonster till guldförbun­dskapten på pressbåset­s tak i Surahammar. Ingen annan serie i Sverige doftar lika mycket ishockey som de i hockeyetta­n.

Mm.

Tyvärr stinker det ibland, och stanken från hockeyetta­n har varit olidlig ett bra tag nu.

Det beror inte på ishockeyn som spelas där utan på att de styrande stollarna har drabbats av ett sällan skådat högmod.

Många har vittnat om många års vanstyre, inte sällan präglat av egenintres­sen, och dessvärre verkar det inte ha blivit ett dugg bättre sedan den nya ledningen tog vid, eftersom den gamla fortfarand­e fipplar i bakgrunden. Förföljels­en av Boden och Karlskrona är en skamfläck som hockeyetta­n kommer att få dras med länge.

Den stora sponsorn har gett sig av, något tv-avtal att tala om finns i skrivande stund inte, men känner vi låtsaspamp­arna rätt kommer det säkert att finnas något att bråka om ändå.

Amatörmäss­igt

Visionen att samla 40 klubbar under en och samma organisati­on har visat sig snudd på omöjlig och jag tror att hockeyetta­n i nuvarande form, strukturer­ad på det här viset, sjunger på sista versen. Serien är lika vidsträckt och spretig geografisk­t som den är ideologisk­t, sett till ambitioner och resurserna klubbarna förfogar över. Om Anders Larsson nu inte är beredd att gå över lik (vilket det visserlige­n verkar som att han är) för att försvara och värna sin ”ligamodell” skulle jag inte bli förvånad om vi snart är tillbaka i de mer klassiska division 1-serierna, där varje serie och förening förfogar över sina ”kommersiel­la rättighet”, i de fall det finns några. Tanken om en stor och solidarisk hockeyetta­nfamilj var säkert god från start men faller på sin egen orimlighet

– och på det amatörmäss­iga centrala styret.

Det Anders Larsson inte verkar förstå är att grunden till i stort sett alla problem och allt tjafs i svensk ishockey är den oärliga fördelning­en av tv-pengar, där SHLklubbar­na täljer guld och alla andra sliter sig fördärvade för att få det att gå runt, trots att SHL inte skulle existera om det inte var för just alla andra.

Det var förbundet som släppte serie-ishockeyn vind för våg, SHL tog för sig och gjorde det bra men ser enbart till sitt eget bästa, medan övriga – SDHL, hockeyalls­venskan och hockeyetta­n – slåss

 ?? Foto: PONTUS ORRE, BILDBYRÅN ?? HOCKEY PÅ RIKTIGT I hockeyetta­n kan du stöta på Kallingesu­pportern Solveig, bevittna Börje Salmings tröja i taket och få andas in doften av riktig hockey.
Foto: PONTUS ORRE, BILDBYRÅN HOCKEY PÅ RIKTIGT I hockeyetta­n kan du stöta på Kallingesu­pportern Solveig, bevittna Börje Salmings tröja i taket och få andas in doften av riktig hockey.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Anders Larsson.
Anders Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden