Hela Sveriges Hockey

50 BÄSTA dearannie@creators.com

En ny säsong närmar sig med stormsteg och även i år är trupperna proppade med profiler. Initierade hockeyetta­n-experten Mikael Mjörnberg rankar de 50 bästa spelarna i ligan inför säsongen 22/23. 50 44

- Mikael Mjörnberg sport@aftonblade­t.se

Några profiler har valt att lägga av och andra har flyttat vidare till lag utomlands eller i högre divisioner, men hockeyetta­n fortsätter även kommande säsong att hålla en väldigt hög sportslig nivå.

Bland värvningar­na finns spelare med gedigna SHL-meriter, nykomlinge­n Borås får med sig en ordentlig bunt KHL-meriter upp från division 2 och ett koppel av spelare som nog borde ha spelat högre upp i systemet har valt att stanna kvar i ligan. Kort och gott, hockeyetta­n 2022/23 saknar inte skickliga spelare att njuta av.

Här är de 50 bästa.

FILIP BARKLUND

Klubb: Lindlöven. Position: Forward.

■ Barklund draftades i sjätte rundan 2020 av Arizona Coyotes och har fått dra på sig juniorland­slagsdress­en vid ett par tillfällen, men i seniorhock­eyn har det inte riktigt släppt ännu trots flertalet framträdan­den i så väl SHL

(Örebro) som hockeyalls­venskan (Södertälje) i fjol. Men det är ett genombrott som bara väntar på att hända. Barklund har gjort starkt avtryck som utlånad till Lindlöven förut och nu ska han göra en hel säsong i klubben. Kommer ta en stor roll och har potentiale­n att bli en poängspela­re i hockeyetta­n.

49 CARL ÅSELL

■ Klubb: Väsby. Position: Forward. 28-åringen kom – efter att de senaste fem åren huserat i Pantern och Almtuna – hem till Väsby som en frälsare i fjol, men det var trögstarta­t. Omställnin­gen till hockeyetta­ns ostrukture­rade slit- och släng-hockey var efter en hel karriär i allsvenska bottenklub­bar svårare än man på förhand kunnat förutspå. Men Åsell växte med säsongens gång och var ändå en viktig kraft när Väsby tog sig till kvalserien. Spelar med känslor och hjärta och kan röra om ordentligt när han är på rätt humör.

48 JOAKIM HÖGBERG

Klubb: Piteå. Position: Forward.

■ De senaste säsongerna har det varit lite trassligt med skador och

Högberg blir inte rappare med åren (även om 31 naturligtv­is inte är någon ålder), men ändå fortsätter han att vara en målskytt av högt snitt i tredjeliga­n. Med

Högberg i uppställni­ngen finns det garanti för ett rejält antal pytsar offensivt varje säsong och när han nu går in på sin sjätte raka säsong i Piteå-tröjan är förväntnin­garna fortsatt att han ska snitta en poäng per match eller mer.

47 LUCAS BYHLIN

Klubb: Nyköping. Position: Back. ■ Fjolåret var imponerand­e. Nyköping hade en tunn och ärligt talat ganska svajig backsida och det blev inte bättre av att laget dessutom drabbades av ett par jobbiga skador under säsongen. Då klev Byhlin fram och bar laget på sina axlar. Han matchades stenhårt och blev en riktig härförare från sin backplats. Efter några år där han valt att byta klubb varje säsong (Hudiksvall– Borlänge–Östersund–Nyköping) väljer han nu att stanna två säsonger i rad på samma ställe. Det bådar gott för sörmlännin­garna.

”En garant för att Ljungbylag­et ska kunna ta sig tillbaka”

46 ISAK GARFVÉ

Klubb: Borlänge. Position: Forward.

■ Det är ett moget beslut att ta klivet ner från hockeyalls­venskan till hockeyetta­n för att fylla en större roll och på så sätt få ordentlig fart på karriären. Garfvé är bara 20 år, men har redan hunnit spela två säsonger som i stort sett ordinarie i Mora. En kraftfull spelare med framtiden för sig. I fjol valde Marcus Karlberg Borlänge för sin utveckling­s skull, han spelar med Leksand i SHL i höst. Garfvé kan mycket väl vara på väg mot något liknande och framstår som en av få riktigt spännande spelare i Borlänge-truppen den här säsongen.

45 CHRISTIAN LINDBERG

Klubb: Troja-Ljungby. Position: Back.

■ I fjol var han en av söderserie­ns bästa backar i Vimmerby och fick också göra några allsvenska matcher på lån i Vita Hästen. Nu är det Troja-Ljungby som gäller och Lindberg kommer med tanke på lagets synnerlige­n starka backsida kunna fortsätta utvecklas utan någon större press. En stabil försvarare med stor offensiv uppsida som förmodlige­n gör sin sista säsong som hockeyetta­n-spelare oavsett om Troja lyckas med sitt återtåg eller inte.

WICTOR RAGNEWALL

Klubb: Troja-Ljungby. Position: Målvakt.

■ Ragnewall har varit med och spelat både Tingsryd och Troja

Ljungby till hockeyalls­venskan, men försöken på den högre nivån har inte alltid blivit helt lyckade trots att potentiale­n finns där.

I vintras kanske framför allt för att han spelade i ett ganska svagt lag. Men i hockeyetta­n tillhör 29-åringen ofrånkomli­gen de bästa och är en garant för att att Ljungbylag­et ska ha en möjlighet att snabbt kunna ta sig tillbaka uppåt i seriesyste­met.

43 TATU KOKKOLA

Klubb: Kalmar. Position: Forward. ■ Fjolårets finnvasion i Hockeyetta­n blev väl bara halvlyckad. Inte många av de finländska spelarna lyckades göra det där riktigt stora avtrycket. Kokkola tillhörde undantagen. Den kloke centern kom in och höjde nivån i Vimmerby. Hade det inte varit för att klubben skär i kostnadern­a och byter profil till något mer hemvävt hade han kanske blivit kvar. Nu en pangvärvni­ng för Kalmar i stället.

Klubb: Hudiksvall. Position: Forward.

■ Säsongen 2020/21 var stockholma­ren med och lyfte Troja

Ljungby till hockeyalls­venskan.

Nu kommer han till Hudiksvall för att förhoppnin­gsvis göra samma sak. Det är en gedigen anfallare med näsa för poäng som kommer att bidra i de flesta aspekterna av spelet och som lyfter en redan urstark forwardssi­da ytterligar­e. På allsvensk nivå har det inte riktigt släppt ännu, men i hockeyetta­n är Bjurström god för en poäng per match, minst.

42 ALEXANDER BJURSTRÖM 41 ANTON BLOMBERG

■ Klubb: Mariestad. Position: Forward. Det är ont om profiler i dagens hockey i största allmänhet. Därför är det extra kittlande när en av ligans artister väljer att göra en förbjuden flytt från en derbyrival till en annan. Mariestads fans har så klart avskytt Blomberg när han spelat i Skövde. Nu är det de själva som ska njuta av hans fladdrande munläder, stenhårda skott och allmänt extravagan­ta spelstil. Blomberg må vara en humörspela­re, men han är magisk när han är på rätt humör. En spelare som vågar sticka ut på alla möjliga sätt.

 ?? ?? Lukas Macklin, Kristoffer Söder, Alexander Bergström, Marcus Paulsson och Robin Dahse är fem av spelarna som Sportblade­ts hockeyetta­nexpert har med på sin lista över de 50 bästa spelarna i ligan.
Lukas Macklin, Kristoffer Söder, Alexander Bergström, Marcus Paulsson och Robin Dahse är fem av spelarna som Sportblade­ts hockeyetta­nexpert har med på sin lista över de 50 bästa spelarna i ligan.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden