Hem Ljuva Hem

LÄMNA KONTRAKTEN TILL EXPERTERNA

-

Även om du vill sälja bostaden själv kan det vara klokt att lämna avtalsbite­n till någon sakkunnig. Felaktigt skrivna kontrakt kan leda till att du blir skadestånd­sskyldig i efterhand. Därför rekommende­rar Helena att du som säljare överlåter all pappershan­tering till din bank, en jurist eller en mäklare.

– Det är vanligt att parterna vill ha med olika slags klausuler i kontraktet. Kanske vill du själv ha med en friskrivni­ngsklausul, så att du som säljare blir fri från ansvar för eventuella fel i bostaden. Kanske vill köparen ha ett förbehåll som innebär att köpet bara genomförs om köparen lyckas sälja sin gamla bostad före ett visst datum. Det är viktigt att klausulern­a är så tydligt skrivna att de inte orsakar tvister för att man tolkar dem olika. För att allt det där ska bli rätt kan det vara värt att betala för att få hjälp. Den här hjälpen kan du få även från en nätmäklare. En sådan kan vara ett alternativ om du vill slippa pappersarb­etet, få ett lägre mäklararvo­de och samtidigt sköta visningarn­a själv. På det här sättet får du också tillgång till fler marknadsfö­ringskanal­er än om du säljer helt på egen hand.

– Ja, nätmäklare kan vara bra för den som vill komma in på internet och få hjälp med avtalen. Samtidigt går man ju miste om den kompetens som en mäklare på orten kan erbjuda, säger Helena Olofsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden