Hem Ljuva Hem

ENGAGERA DIG – ÄVEN OM DU ANLITAR MÄKLARE

-

Om en traditione­ll mäklare verkar passa dina behov bäst är det viktigt att ändå vara aktiv. Välj mäklare med omsorg och behåll ditt engagemang i affären.

– Det är en bra idé att kontakta flera olika mäklare och jämföra hur de arbetar och vad de erbjuder. Det kan nämligen skilja sig åt en hel del. Förutom förmedling­en av din bostad kan de erbjuda flyttstädn­ing, överlåtels­ebesiktnin­g och så vidare. Gå igenom hur de kan tänka sig att lägga upp affären och vad du får för dina pengar. Och glöm inte att förhandla om arvodet. Det är inte ett fast pris.

Att vara engagerad i affären är viktigt även om du har en traditione­ll mäklare inkopplad, menar Helena.

– Inte minst för att du har samma ansvar som om du säljer helt själv. Även om du använder mäklare är det du som är säljaren. Det är alltså du som måste upplysa köparen om eventuella fel och brister i bostaden. Det är aldrig mäklaren som bestämmer vilka bud som gäller och vem du ska sälja till. Som säljare bestämmer du vilket bud du accepterar och vem du säljer till. Det är din affär.

Om du är osäker på vad som är bäst för just dig och din bostadsaff­är kan du ta kontakt med din kommunala konsumentv­ägledare. De kan ge råd om vad som bör finnas i ett kontrakt. På omboende.se kan du själv läsa om vad man kan tänka på när man ska köpa eller sälja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden