Hem Ljuva Hem

Tips på ny tillbyggna­d

- Familjen Ullén Daniel Widman Lars Daniel Widman

FRÅGA Vi är en familj som har ett hus i Älvsjö byggt på 1940-talet och som vi trivs väldigt bra i, däremot fungerar inte hallen som den ska. För att lösa problemet skulle vi troligtvis behöva bygga ut huset. Då vi är en stor familj skulle vi även behöva lite mer plats på nedre plan vid köket och funderar på om det skulle gå att öppna upp mellan matplats och arbetsrum. Är det en bra idé tror du? Vi hoppas också få plats med ett arbetsrum på övervåning­en i samband med tillbyggna­den.

Ett problem med hallen idag är att vi hela tiden drar in smutsen från alla skor då vi måste gå förbi hallen för att gå upp till övervåning­en. Dessutom är det trist att blöta ner strumporna för att man råkar kliva i en blöt pöl efter alla skor.

Vi vet inte alls hur vi vill att tillbyggna­den ska se ut, men vi vill inte ha något som sticker ut för mycket. Hoppas på bra hjälp.

SVAR Jag förstår era funderinga­r. Hallen är en väldigt viktig del av ett hus, inte alls att underskatt­a. Genom att göra en tillbyggna­d kan flödet i huset separeras från entrén så att man inte hela tiden måste springa förbi en hög med blöta, smutsiga skor. Utrymmesmä­ssigt är det en avvägnings­fråga hur stort man ska bygga till men cirka 10 kvadrat borde räcka för att få till en bra hall och det arbetsrum ni nämner. Det är också viktigt att få in tillräckli­gt med förvaring, en förutsättn­ing för att kunna hålla ordning i ett hem.

Jag tror att det är en mycket bra idé att öppna upp mellan dagens ganska trånga matplats och arbetsrumm­et. Om man samtidigt behåller öppningen mot hallen möjliggörs dessutom en rundgångsm­öjlighet vilket alltid är trevligt. Jag föreslår också att ni ersätter fönstren på gaveln med altandörra­r för en lite tydligare koppling till trädgården.

Vad gäller uttrycket på tillbyggna­den så tror jag det blir bäst att hålla det så enkelt som möjligt. Husen byggda på 40-talet har en stram elegans utan åthävor. Följ samma princip som på det befintliga huset vad gäller fönstersät­tning, typ av fönster, tak samt panel och färgsättni­ng så kommer det att bli bra. Lycka till!

Vad ska vi välja för färg?

FRÅGA Vi har ett hus som vi ska byta panel på och funderar på om vi ska måla det eller använda järnvitrio­l? Vilket skydd ger järnvitrio­l och vilka för- och nackdelar finns det med den produkten?

SVAR Många använder sig av järnvitrio­l i dag för att få en jämn och grånad yta på sin träfasad, ett slags forcerat, kontroller­at åldrande. Det man vill åstadkomma är den gråa nyans som träet får om det lämnas obehandlat och utsätts för väder och vind. Fördelen är att man kan få till en enhetlig yta på husets fasad som annars skulle åldras olika beroende på exempelvis väderstrec­k, takutsprån­g, fönster och dörrar.

Det man ska tänka på är att järnvitrio­l i princip enbart ger en förändrad färg och egentligen inget skydd. En del hävdar att den ger ett visst skydd mot alg- och svampangre­pp, andra hävdar att den effekten är försumbar.

Var också uppmärksam på att det är lite svårt att kontroller­a färgen. Beroende på hur man doserar så kommer träet få tämligen olika uttryck. För mycket ger en brunaktig, ganska mörk ton och för lite ger nästan ingen effekt alls, så var noggrann vid applicerin­g.

Tänk också på att vanlig spik kan ge missfärgni­ngar på fasaden. För att undvika detta kan man använda rostfri spik.

Med detta sagt tycker jag att man ska tänka till en gång extra innan man använder järnvitrio­l. Det är viktigare att hitta ett bra virke till fasaden och finast är om man låter det åldras och gråna på egen hand. Har du lite tålamod blir allt grått till slut.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden