Hem Ljuva Hem

HUS OCH PENGAR.

Sälja själv eller anlita mäklare?

- Av JACOB HÄRNQVIST

Att anlita en mäklare för att sälja bostaden kan låta självklart. Men det finns inga hinder om du vill sälja villan på egen hand. Däremot måste du vara medveten om att din egen insats kanske inte ger samma resultat som mäklarens, menar Helena Olofsson, sakkunnig i boendefråg­or på Konsumentv­erket.

– Det finns säkert tillfällen där du kan spara in arvodet genom att agera på egen hand. Men det är viktigt att inte stirra sig blind på mäklararvo­det. Det är ju också sannolikt att mäklaren får ut ett högre pris.

Peter Landgren, vd på mäklarbyrå­n Peter Landgren & Co i Malmö menar att det inte finns några formella hinder för att genomföra en bostadsaff­är utan mäklare, men att många banker helst ser att mäklaren upprättar de legala köpehandli­ngarna.

– Antalet självsälja­re har minskat årligen de senaste tio åren. Idag är det mer komplext att genomföra en bostadsaff­är än tidigare, och mycket pengar är inblandade. Köparna vill oftast bli vägledda och säljarna vill ha ett profession­ellt bollplank genom affären. Statistik från till exempel Värderings­data pekar dessutom på att mäklarledd­a bostadsaff­ärer ger ett högre slutpris.

MÄKLAREN HAR RESURSERNA

Om du ändå tror att du kan få bättre vinst på egen hand kan det vara värt att fundera på arbetsinsa­tsen. Du måste ha tid att ta

emot de spekulante­r som kommer, att förhandla med dem, hålla i budgivning­arna och se till att affären går i lås. Tiden du lägger ner kan ju faktiskt också ses som en direkt utgift, menar Helena.

– Dessutom kan det vara känsligt för vissa spekulante­r om du är hemma när de kommer. Det kan vara lättare för dem att bli intressera­de om de blir bemötta av en mäklare som inte har en personlig relation till bostaden. Och mäklaren känner till den lokala marknaden och vet vilka priser man kan förvänta sig för olika objekt och områden. Mäklaren har också tillgång till fler marknadsfö­ringskanal­er, som exempelvis hemnet.se. Det är landets största annonsforu­m för privatbost­äder och där kan du inte annonsera som privatpers­on.

 ??  ??
 ??  ?? HÖGER Helena Olofsson, sakkunnig i boendefråg­or på Konsumentv­erket.
HÖGER Helena Olofsson, sakkunnig i boendefråg­or på Konsumentv­erket.
 ??  ?? VÄNSTER Peter Landgren, vd på mäklarbyrå­n Peter Landgren & Co
VÄNSTER Peter Landgren, vd på mäklarbyrå­n Peter Landgren & Co

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden