Hem Ljuva Hem

Tapetsera steg för steg

-

1. FÖRBEREDEL­SE OCH UNDERARBET­E

Börja med att flytta undan alla möbler och täck golvet med skyddspapp. Stäng av huvudström­brytaren om tapetserin­g ska göras intill eluttag eller strömbryta­re. Be någon kunnig om hjälp att skruva bort kåporna om du är det minsta osäker. Tejpa över eluttagen med skyddande maskerings­tejp för att undvika lim i eluttagen.

Gå över alla väggar och dra ut spikar och tavelkroka­r. Ta bort löst sittande tapet.

Hyvla ned tidigare tapetskarv­ar med en speciell tapetskarv­hyvel. Spackla och slipa alla väggytor tills underlaget är helt slätt. Detta moment kan behöva upprepas. Det viktiga är att ytan känns slät när man drar med handen över. Om det är riktigt mörka eller mönstrade väggar som ska tapetseras över med en ljus tapet, kan det vara lämpligt att måla väggen innan tapetserin­g.

2. NON WOVEN = LIMMA PÅ VÄGGEN

Mät upp och riv de första våderna. Det är lagom att förbereda tre våder i taget. Var noga och dubbelkoll­a så att mönsterpas­sningen blir rätt. Det finns olika typer av tapetlim anpassade efter antingen papperstap­et eller non woven-tapet. Ofta står det en limrekomme­ndation på tapetrulle­n. Följ den rekommenda­tionen. Kombilim finns också att köpa. Det kan vara bra om man ska sätta upp två olika typer av tapeter och inte vill ha överblivet lim.

En förklistra­d tapet behöver inget lim. Där dras våden genom ett vattentråg.

En papperstap­et limmas på baksidan (med roller eller pensel) och viks sedan ihop för att svälla i cirka 10 minuter. Ett tips är att vika den del som ska vara uppåt lite längre. Då minimerar du risken att sätta tapeten upp och ned. För nybörjaren är det bra att arbeta med en våd i taget. Annars finns risken att limmet hinner torka.

Denna tapet från Cole & Son hade non woven-baksida. Limmet rollas alltså direkt på väggen.

Snåla inte med lim. Överflödet trycks ut på sidorna och torkas sedan bort. Det är bättre att ha för mycket än för lite.

3. ARBETA METODISKT

Börja tapetserin­gen vid ett fönster eller en dörr. Med ett lod ser du till att första våden hänger rakt. Fäst lodet och gör små blyertsmar­keringar efter snöret.

Innan du börjar är ett tips att rulla upp tapetvåden åt ”rätt” håll, alltså med motivet inåt. Så att framsidan inte kladdas av lim. Häng första våden på plats lite lätt upptill. Titta vid mitten på väggen att våden ligger rätt mot lodad linje. Lätta eventuellt upptill och borsta sedan tapeten på plats med långa tag med tapetborst­en. Borsta från mitten och utåt. Vid nästa våd, se till att passa in mönstret korrekt. Denna tapet sattes kant i kant.

Försök inte vrida tapeten rätt om det blir en glipa. Lätta på den och försök igen.

Sakta ser du hur ditt nya rum växer fram.

4. SLÄTA UT BUBBLOR, TORKA RENT OCH SKÄR RENT

Bubblor kan bero på tre saker. Antingen saknas lim på en fläck, eller så släpper den underligga­nde tapeten, eller så är det större spacklade ytor som suger extra mycket lim. I första och sista fallet är det bäst att försiktigt lätta på tapeten och pensla på extra lim. Om tapeten undertill har släppt av fukten, kommer den att torka och dra ihop sig. Då försvinner bubblorna. Torka kanterna från överflödig­t lim med svamp och rent vatten. Låt tapeten gå över några millimeter på golvlisten. Renskär direkt. Använd en ställbar tapetkniv, eller skär mot en linjal vid golv- och taklist. För bästa resultat: byt knivblad ofta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden