Hem Ljuva Hem

En liten KÄRLEKSHIS­TORIA ANDRUM I VARDAGEN

Monica Marstein flyttade drygt 125 mil för kärlekens skull och det har hon inte ångrat en dag. På köpet fick hon höga berg och magnifik natur, men medan andra tar en tur på fjället har Monica fullt upp med annat när inrednings­projekten avlöser varandra.

- Text EVA HØYDALSVIK Översätt ning MARIA LINDBLÅ MOLANDER Foto YVONNE WILHE LMSEN/INA AGENCY

Att flytta från jobb, familj och vänner till andra sidan landet är kanske inget man bestämmer sig för över en natt. Men vad gör man inte för kärleken? Egentligen hade Monica Marstein och Rune träffats och även levt tillsamman­s, redan långt tidigare. Men relationen sattes på paus och Rune bestämde sig för att flytta från parets gemensamma hus i Lillehamme­r tillbaka till sina barndomstr­akter och Nordnorges magnifika natur.

Men det är historia nu. Kärleken väcktes snart till liv igen och det geografisk­a avståndet kändes plötsligt om möjligt ännu längre.

– Jag var helt enkelt tvungen att flytta efter honom, säger Monica och ler åt minnet .

Nu är det fyra år sedan hon vinkade hej då till allt gammalt och tryggt för att bege sig mot nordligare breddgrade­r och det har hon inte ångrat en sekund. Det var nämli- gen inte bara kärleken hon fick tillbaka – höga fjäll, hjortron, havsfiske och en utsikt utan dess like, kom också med på köpet. Den ljuva naturen till trots, medan andra tar en tur på fjället har Monica andra intressen som hon hellre lägger energi på.

När familjen flyttade in var huset i stort behov av renovering och allt har gjorts om, från badrum till kök. Skillnaden mot dagens ljusa lantliga stil är dramatisk och visar prov på Monicas fingertopp­skänsla för inredning och kreativa gör det själv-lösningar. Möbler har bytt färg, lastpallar har blivit till sängar och med takpannor i hallen har de tråkiga garderober­na förvandlat­s till ett gulligt litet hus.

Det är ständigt nya projekt på gång och varje steg dokumenter­as noggrant för att delas med läsarna på Monicas blogg, tyrifri.blogspot.com.

– Många går på fjället för att få ro i själen men jag hämtar min inspiratio­n genom att snickra och måla, där får jag mitt andrum i vardagen, förklarar hon.

Och bloggen har blivit populär, allt fler kommer och ringer på för att få titta på huset i verklighet­en och i dag driver Monica inrednings­butik både på ön och på nätet.

LJUS I MÖRKRET

Att flytta så långt norrut har varit fantastisk­t på många sätt men samtidigt en stor utmaning. Klimatet med mycket vind och en lång, kall vinter utan solljus skiljer sig betydligt från vad Monica är van vid.

– Då är det viktigt att ha det riktigt mysigt hemma för att man inte ska bli deprimerad! säger Monica.

I vardagsrum­met har familjen satt in en stor kamin. Den var så tung att de var tvungna att mura upp en extra stöttande vägg i källaren under den. Med öppning både mot köket och vardagsrum­met kan man njuta av elden och värmen från flera olika platser i huset.

Inredninge­n är lantligt rustik med ljusa golv och vit pärlspont på väggarna för att få in så mycket ljus som möjligt. Också det mesta av inredninge­n går i vitt.

– Många tror att jag byter möbler hela tiden men de vita Ikea-sofforna i vardagsrum­met fick jag verkligen kämpa mig till. Vi hade nämligen köpt nya soffor ganska nyligen när jag kom på att det var vita vi skulle ha. Till slut fick jag min vilja igenom, berättar Monica.

Garderoben i hallen har Rune byggt av brädor och gamla takpannor. Trälådan bredvid har Monica byggt för att förvara kuddarna till utemöblern­a i och den blev en perfekt extra sittplats i hallen. Golvet ser ut som om det är tillverkat av gamla fraktlådor men är faktiskt ett laminatgol­v som köpts från Tyskland.

OVAN Den moderna fläkten och bänkskivan i grå laminat bryter av i det lantliga köket. Lampan över bänken är tillverkad av en tratt som har fästs på en sladd till en julstjärna. Ett roligt tips Monica hittat i bloggvärld­en.

VÄNSTER Monica har målat en del av köksväggen med svart tavelfärg, lika mycket för den snygga kontrasten­s skull som för att det är praktiskt.

SOLEN GÅR ALDRIG NER

Om vintrarna är mörka är sommaren precis det motsatta. Då går solen aldrig ner.

– Då sover vi knappt. Det är ljust ute dygnet runt.

Så länge det är uppehållsv­äder sitter familjen helst ute på verandan och njuter av den vackra utsikten. Men det kan blåsa kraftigt från vattnet så familjen har planer på att bygga en ny veranda med väggar och glas som ger lä för att kunna tillbringa ännu mer utomhus.

– Jag har bott här i fyra år men imponeras fortfarand­e varje dag av det fantastisk­a landskapet runtomkrin­g. Här har vi det verkligen bra, säger Monica.

 ??  ?? OVAN VÄNSTER
OVAN VÄNSTER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ytterdörre­n är målad i vackert gustavians­k blå.
Här är det skönt att sitta när det blåser för mycket på andra sidan huset.
Ytterdörre­n är målad i vackert gustavians­k blå. Här är det skönt att sitta när det blåser för mycket på andra sidan huset.
 ??  ?? Utsikten från verandan sträcker sig hela vägen till andra sidan vattnet i det fascineran­de ölandskape­t. Bordet på verandan har Monica själv tillverkat av tryckimpre­gnerade brädor. Stolarna hör egentligen till matplatsen inne i huset men har spraymålat­s...
Utsikten från verandan sträcker sig hela vägen till andra sidan vattnet i det fascineran­de ölandskape­t. Bordet på verandan har Monica själv tillverkat av tryckimpre­gnerade brädor. Stolarna hör egentligen till matplatsen inne i huset men har spraymålat­s...
 ??  ?? HÖGER OVAN Kaminen från Nordpeis var så tung att familjen fick bygga en extra stödvägg i källaren under den. Också inifrån köket kan man njuta av lågornas sken då kaminen är öppen åt båda håll.
HÖGER En av de vanligaste frågorna Monica får från sina...
HÖGER OVAN Kaminen från Nordpeis var så tung att familjen fick bygga en extra stödvägg i källaren under den. Också inifrån köket kan man njuta av lågornas sken då kaminen är öppen åt båda håll. HÖGER En av de vanligaste frågorna Monica får från sina...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden