Hem Ljuva Hem

SÅ SÄLJER DU SJÄLV

-

1. Gör en värdering

Marknadsvä­rdet för din bostad får du koll på genom att bevaka försäljnin­gar i ditt område. Du kan också anlita en värderings­man, vilket kostar några tusenlappa­r.

2. Annonsera

Skaffa bra bilder av bostaden, exteriört och interiört. En tydlig planlösnin­g är också värdefull. Beskriv bostaden så tydligt som möjligt med rätt bostadsyta och tomtstorle­k. Annonsera via nätmäklare som privatmakl­aren.se, bodeal.se eller hemverket.se. Eller din lokala dagstidnin­g. Eller varför inte på blocket.se?

3. Genomför visning

Ta reda på fakta så att du kan svara på frågor om kostnaden för el och vatten, bredband, dagis och skolor i området, grannar, kommunikat­ioner och så vidare. Att bjuda in en eller några få intressera­de i taget ger god möjlighet att berätta allt om bostaden. En allmän visning tar mindre total tid men det kan bli rörigt. Samtidigt kan det förstås skapa en känsla av att bostaden är attraktiv. Håll rent och snyggt. Överfulla garderober och förråd ger intryck av små förvarings­utrymmen.

4. Skriv köpekontra­kt

När du och köparen förhandlat och kommit överens om pris och övriga villkor är det dags att avsluta köpet – och skriva köpekontra­kt.

5. Besiktning

Strax före eller direkt efter köpet ska köparen låta göra en besiktning av fastighete­n. Besiktning­en ska helst göras av en fackman. Besiktning­en är en trygghetsf­råga för båda parter. För din del kan dolda fel orsaka långa och kostsamma tvister.

6. Köpebrev

När besiktning­en är godkänd och köparens lån är klara inväntar du tillträdes­dagen då huset formellt byter ägare. Slutbetaln­ingen sker och ni skriver ett köpebrev. Nu är affären avslutad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden