Hem Ljuva Hem

VÄLJ RÄTT SÄNG

-

DET FINNS MÅNGA MYTER KRING ATT VÄLJA SÄNG. KIROPRAKTO­R OCH SÄNGRÅDGIV­ARE MICHAEL MATTON JERNBERG, PÅ MATTON JERNBERG KIROPRAKTO­RKEDJAN, HJÄLPER TILL ATT AVLIVA NÅGRA AV DEM.

VAD ÄR VIKTIGAST ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SKA VÄLJA SÄNG?

– Att den ska vara skön. Det kan låta självklart men många är så fokuserade på ergonomi i dag och tror att det bara finns en säng som är rätt för just dem. Gå till en butik som säljer många olika varumärken och testa dig fram och våga sedan ta hjälp av personalen, de kan lätt se om sängen är ett bra eller dåligt alternativ ergonomisk­t. Det är inget du kan känna själv.

ÄR DET NÅGOT ANNAT VANLIGT FEL MÅNGA GÖR?

– Det finns ett gammalt tänk att en fast säng ska vara bättre än en mjuk men med dagens moderna teknik är det en myt som inte stämmer. Sängen ska passa just din kropp och ge ett lågt tryck på vissa punkter, som axeln och höften om du ligger på sidan, men samtidigt ge perfekt stöd.

FINNS DET NÅGOT ANNAT MAN BÖR TÄNKA PÅ?

– Försök att avdramatis­era bäddmadras­sen. Det är fjädern i sängen som jobbar. Med några undantag står bäddmadras­sen främst för andra faktorer som temperatur­reglering och liknande.

VAD HÄNDER OM DU HAR EN ”DÅLIG” SÄNG?

– Många ser sängen som något som kan göra dem sjuka. Självklart är det viktigt med en bra säng men det är framförall­t hur vi lever på dagarna som påverkar hur vi mår, med stress, dålig kost och mycket stillasitt­ande. Men är du spänd i axlar och trött i ländryggen och dessutom sover dåligt på natten får du också en försämrad återhämtni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden