Hem Ljuva Hem

Övervintra växter

-

FRÅGA När min granne skulle flytta från hus till lägenhet undrade hon om jag ville överta några gamla fina, knotiga fuchsior som hon inte skulle få plats för. Jag blev naturligtv­is jätteglad men vet inte riktigt hur jag ska sköta dem över vintern. Hur ofta behöver de till exempel vattnas?

Magda

SVAR Vilken fin present du fått av din granne! Det är vackert med växter som blivit lite knotiga med tiden och även trevligt när man har ett ”växtminne” förknippat med någon.

Hur ofta man ska vattna växter över vintern beror helt enkelt på hur varmt de står placerade. Om de exempelvis står i ett förråd där det är femton grader behöver man kolla vattningen femton gånger under förvarings­tiden, medan det kan räcka med fem tillfällen vid en förvaring där temperatur­en ligger på fem grader. Fuchsior är faktiskt riktiga tuffingar, de kan stå på en helt mörk plats, men då kan det vara en fördel att klippa bort så mycket som möjligt av bladverket. Med färre blad blir behovet av skötsel mindre. Oftast är risken att de inte ska klara övervintri­ngen större på grund av för mycket vatten än för lite.

Ett bra sätt att kolla växternas behov av vatten är att lära sig hur tunga krukorna är och helt enkelt kontrollyf­ta dem med jämna mellanrum för att avgöra om det är dags att fylla på.

Janne Gustafsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden