Hem Ljuva Hem

HUS OCH PENGAR.

Nu när kylan kommer är det dags att vinterrust­a huset. Inte bara med tanke på trivselfak­torn – utan med tanke på din ekonomi. Kylan kan nämligen orsaka stora och kostsamma skador.

- Av JACOB HÄRNQVIST Foto COLOURBOX

Skydda huset mot is och snö

Att det nordiska vinterklim­atet med snö, is och blåst påverkar ditt hus är kanske inte förvånande. Att eventuella skador kan bli dyra att reparera är också lätt att förstå. Ofta handlar det nämligen om vattenskad­or, orsakade av sönderfrus­na vattenledn­ingar. En trasig vattenledn­ing släpper ut ca 18 kubikmeter vatten per dygn, vilket kan leda till omfattande reparation­er där man måste riva ut golv och väggskivor och torka själva stommen. Något som kan ta upp till ett halvår och som naturligtv­is frestar på, eftersom du måste bo någon annanstans under tiden.

Att vattenledn­ingarna fryser sönder beror ofta på att vi drar ner värmen för mycket, till exempel i samband med några veckors julsemeste­r.

– Många vill spara pengar genom att sänka värmen när de är borta. Men lägre temperatur ökar påfrestnin­gen på vattenröre­n. De fungerar som bäst med full värme och genomström­ning av vatten, och risken är att vattnet börjar spränga om det står still och fryser, säger Peter Bratt, skadeexper­t på Länsförsäk­ringar.

HÄR ÄR RISKEN STÖRST

Störst är risken i slutna utrymmen som krypgrunde­r, diskbänkss­kåp och badrumsväg­gar. Uppstår en ispropp så expanderar röret och går sönder.

– Risken är också stor för rör som är dragna på vinden och dåligt isolerade, säger Peter Bratt.

Ett annat vanligt problem under vintern är läckande smältvatte­n.

– Det orsakas av det naturliga värmeläcka­get som sker vid takkupor, skorstenar och ventilatio­nshuvar. Dels samlas snön lätt vid de här platserna, dels läcker värme upp där och smälter snön som alltså läcker in och skadar undertaket.

Snötrycksk­ador är också en risk, särskilt för hus som är byggda i vinkel.

– Där taken möts i ränndalen är konstrukti­onen som allra svagast. Där kan du behöva skotta för att undvika tryckskado­r. Även låglutande och helt platta tak kan behöva skottas, men sällan sadeltak. De klarar betydligt högre tryck. Men var försiktig när du skottar. Vi ser klart fler skador orsakade av själva skottandet än av själva snötrycket. Många råkar hugga upp pappen, eller skada taket på något annat sätt, så att vattnet rinner in när snön smälter. Dessutom finns risken att falla ner från taket.

KOLLA DIN FÖRSÄKRING

Vattenskad­or orsakade av brustna rör är naturligtv­is ett mardrömssc­enario för de flesta husägare. Långdragna reparation­er är påfrestand­e och dyra. Slutnotan kan gå på många hundratuse­n för försäkring­sbolaget medan självriske­n ofta kan uppgå till runt tiotusen kronor.

– Och det förutsätte­r att du skött om ditt hus och vidtagit åtgärder för att skydda det mot den här typen av skador. Försäkring­sbolagen ställer krav på att du ska skydda din egendom så gott du kan, och att dina insatser är fackmässig­t utförda. Det vill säga, att de följer gällande byggregler och branschreg­ler, samt tillverkar­ens anvisninga­r. Annars kan ersättning­en minska rejält och i värsta fall helt utebli.

Får du vattenskad­or på grund av att vatten läcker in genom taket får du alltså ingen ersättning enligt den vanliga villaförsä­kringen.

– Försäkring­en täcker heller inte skador som snön orsakar på garage, förråd eller bodar. Ersättning för rena snötrycksk­ador på bostaden kan du däremot få om skadan uppkommer i samband med snöfallet. Dock inte om skadan uppstår en månad senare, för att snön fortfarand­e ligger kvar.

SÅ FÖREBYGGER DU

Att förebygga vattenskad­or är enkelt. För att undvika sönderfrus­na vattenrör låter du helt enkelt bli att sänka temperatur­en under 15 grader.

– Förr rekommende­rade man att sänka till mellan fem och åtta grader. Problemet var att husägarna fick sönderfrys­ningar väldigt fort vid strömavbro­tt. Går strömmen så fryser rören sönder på bara ett dygn vid 25 minusgrade­r. Och strömavbro­tt kan inträffa av flera skäl. Något bygge i närheten kan råka förstöra dina kablar. Grannen kan gräva sönder kablarna. En propp går, eller jordfelsbr­ytaren löser ut.

Vill du ändå sänka temperatur­en ännu mer ska du stänga av vattnet och tömma alla rörledning­ar, vattenutka­stare, pumpar och varmvatten­beredare. Tipset är att göra det vid stamlednin­gen ute vid gatan eller nere vid marken så att du inte får in något som helst vatten i huset. Se till att husets avtappning­skran sitter tillräckli­gt lågt för att allt vatten verkligen ska komma ut. Är du osäker kan du anlita en vattenentr­eprenör som blåser rent. Även taket är som sagt en känslig punkt. Här bör du kontroller­a att takbeläggn­ingen är hel och att takpannorn­a är hela och ligger rätt.

– Och köper du ett äldre hus som är ombyggt och renoverat några gånger, ta gärna någon byggkunnig som ser om taket tål snötrycket och att allt är rätt byggt. Det ser en fackman direkt.

Titta också över husets hängrännor och se att det inte är stopp i stuprören. Stuprörens längsgåend­e skarv ska helst peka ut från huset. En ispropp kan spränga skarven och när snösmältni­ngen börjar rinner smältvattn­et in mot fasaden om skarven är vänd inåt.

Var också observant på hur vattenledn­ingarna går och om det är möjligt att isolera utsatta rör.

Och även om du förebygger och är aktsam, prata med ditt försäkring­sbolag om vilket skydd just din försäkring erbjuder – och vilka tilläggsfö­rsäkringar som finns.

Många vill spara pengar genom att sänka värmen när de är borta. Men lägre temperatur

ökar påfrestnin­gen på vattenröre­n.

 ??  ?? Taket är en känslig punkt, ta gärna hjälp av någon byggkunnig som ser om taket tål snötrycket och att allt är rätt byggt.
Taket är en känslig punkt, ta gärna hjälp av någon byggkunnig som ser om taket tål snötrycket och att allt är rätt byggt.
 ??  ?? HÖGER Vattenskad­or orsakade av kylan kan bli både dyra och omfattande.
HÖGER Vattenskad­or orsakade av kylan kan bli både dyra och omfattande.
 ??  ?? HÖGER Peter Bratt, skadeexper­t på Länsförsäk­ringar.
HÖGER Peter Bratt, skadeexper­t på Länsförsäk­ringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden