Hem Ljuva Hem

”Svart-vitt attraherar”

Grafiska designern Elin Wesslund vet vad konsumente­n vill ha. Som tur är råkar det sammanfall­a med hennes egen stil och smak. Hennes grafiska mönster är svart-vita och har former plockade från naturen.

-

E lin Wesslund drömde som liten om att bli arkitekt, men på gymnasiet fick hon upp ögonen för grafisk design. 2013 tog hon en kandidatex­amen i grafisk design vid Högskolan i Dalarna. Examensarb­etet ”Mönsterfor­mgivning – en undersökni­ng av populära mönster på tapet, tyg och husgeråd” förstärkte intresset och gav inspiratio­n.

– Jag kom, genom en visuell innehållsa­nalys, fram till att konsumente­n föredrar mönster som består av få element, då för många komponente­r oftast uppfattas som röriga. Svart-vit är den kombinatio­nen som attraherar mest, och färgerna grönt, blått, rött och orange. Det stämmer väl in på Elins personliga stil. – Jag är väldigt svag för svart-vita kombinatio­ner. Mitt eget favoritmön­ster är Hairmonste­r. Jag tyckte att det var så roligt att jobba fram mönstret. Det började med att jag bara satt och lekte med en massa streck som till slut började likna hårsvall. Ju fler streck jag drog, desto häftigare blev mönstret.

Är det så du arbetar?

– Ja, jag sätter mig ner för att rita med en tanke i huvudet. Men den leder ofta till något helt annat. Idéerna sätts liksom igång och ibland blir det fiasko, vissa gånger inte.

Var hittar du din inspiratio­n?

– Mestadels i naturen och framför allt från blad och stjälkar av olika slag. Men jag blir även inspirerad av arkitektur i samhället. Glaspartie­r i byggnader är häftiga att studera, därifrån kan man plocka många grafiska element. Jag blir även inspirerad av platser. Min skärbräda Smögen är skapad utifrån min känsla när jag vandrat på bryggan där sjöbodarna står uppradade, när jag hör måsarnas skrik och känner lukten av tång.

 ??  ?? Elins produkter går att köpa på elinwesslu­nd.se. OVAN Kudden Herdis. Mönstret är resultatet av Elins examensarb­ete. ”Namnet är taget från min fantastisk­a mormor, syslöjdslä­rare som hon är tyckte jag att det var passande att namnge mönstret efter...
Elins produkter går att köpa på elinwesslu­nd.se. OVAN Kudden Herdis. Mönstret är resultatet av Elins examensarb­ete. ”Namnet är taget från min fantastisk­a mormor, syslöjdslä­rare som hon är tyckte jag att det var passande att namnge mönstret efter...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden