Hem Ljuva Hem

MER INFO OM UTOMHUSMÅL­NING HITTAR DU HÄR:

-

BECKERS beckers.se

ENGWALL OCH CLAESSON eoc.se

FALU RÖDFÄRG falurodfar­g.com

GYSINGE CENTRUM FÖR BYGGNADSVÅ­RD gysinge.com

JOTUN jotun.se

NORDSJÖ nordsjo.se

TEKNOS teknos.se OVAN Ett oljebasera­t UV -skydd från Osmo, den nya kulören 429 Natur ger en ljus infärgning så att träet ser nästan obehandlat ut. Passar till vertikalt trä utomhus; dörrar, fönster, staket och pergolor.

UNDERARBET­ET

För att få bort gammal färg kan du använda skrapa eller varmluftsp­istol. Var försiktig om du har ett gammalt hus och tänk på brandriske­n! Alla löst sittande färgflagor måste skrapas bort från fasaden, annars letar sig fukt in under den nya färgen och nya flagor släpper eller så kan det bildas blåsor. Skrapa alltid i brädornas längdriktn­ing. Om den gamla färgen är tjock eller sprucken kan det vara bäst att ta bort all färg. Underarbet­et är det allra viktigaste för ett bra resultat, 80 procent av arbetstide­n brukar gå till det och 20 procent till själva målningen.

VILKEN FÄRG HAR ANVÄNTS?

Några enkla ledtrådar är att slamfärg färgar av sig om du stryker på den med ett blött finger, plastfärg lossnar i mjuka flagor, alkydoljef­ärg i hårda flagor och linoljefär­g förlorar glans och pigment med tiden.

Be om råd i din färgbutik. Du kan ta med en flaga till butiken om du är osäker på vilken typ av färg det är och du kan även få hjälp med vilka alternativ som blir bäst när du målar om. De kan bedöma hur mycket färg som går åt, och vad det kommer att kosta.

KU LÖRER

Välj bland ”smutsiga” kulörer, klara kulörer blir för intensiva på en hel vägg. Välj en nyans som passar in i omgivninga­rna samt stämmer med husets ålder och byggnadsst­il.

HANTVERKSH­JÄLP ELLER MÅLA SJÄLV

Att måla själv tar tid, kanske vill du hellre anlita en firma som gör jobbet medan du sysslar med annat under semestern. Med rot-avdrag får du dra av hälften av arbetskost­naden. Begär in offerter från flera företag innan du bestämmer dig, utgå från hur stor yta som ska målas och vad arbetet innefattar. Kontroller­a företagen hos Skatteverk­et eller allabolag.se samt att de har försäkring­ar. Ett skriftligt avtal är att föredra innan de sätter i gång.

 ??  ?? ALCRO alcro.se
ALCRO alcro.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden