Hem Ljuva Hem

SÅ SÄTTER DU FÄRGEN!

- Av JACOB HÄRNQVIST

Färger och kulörer påverkar hur vi upplever vår närmiljö, och inte minst hur vi trivs i våra hem. Men för att få största möjliga nytta av din nya färg eller tapet finns det några saker att tänka på. Här kommer expertens bästa tips.

Ett effektivt sätt att skapa trivsel och positiv förändring hemma är att arbeta medvetet med färgsättni­ngen. Många gånger kan det vara ett både enklare och billigare sätt att skapa harmoni än att investera i nya möbler eller ombyggnade­r. Men hur kommer man egentligen igång? Första steget är att ta reda på vad du verkligen tycker om, menar Yvonne Karlsson, certifiera­d färgsättar­e på Beckers.

– Det gör du genom att inventera de färger som du redan har omkring dig i ditt hem. Ta gärna en titt i garderoben också, där brukar det finnas tips på vilka kulörer du faktiskt trivs med.

Nästa steg är att se hur färgerna fungerar i praktiken. Hämta hem färgprover från färgbutike­n och provmåla. Betrakta och fundera. Ge det någon dag eller två. Och var beredd på att det finns mycket som kan ge din favoritnya­ns en helt annan karaktär än du tänkte dig.

– Varje rum har sitt eget unika ljus som spelar in och påverkar. Det kan handla om allt från speglingar från närliggand­e byggnader till övrig inredning och textilier. Dessutom ändras rummets ljus vid olika tider på dygnet. Väderstrec­ket spelar också roll. Särskilt i norrläge tenderar kulörerna att få en lite blåare ton som framför allt kan noteras på ljusare gråtoner.

Om rummet är målat i en mycket stark kulör är det klokt att stå vid fönstret när du tittar på färgprovet, som annars blir starkt påverkat av väggkulöre­n.

SKAPA RYMD, LUGN OCH HARMONI

Men det är inte bara rummet som påverkar färgen. Lika sant är att du kan påverka rummet med hjälp av färgvalet. För ett lyckat resultat bör du fundera på vad du ska använda rummet till och hur du vill styra upplevelse­n av det, menar Yvonne.

– En hall klarar generellt starkare färger och vildare mönster än andra rum. Det beror på att du inte tillbringa­r lika mycket tid i hallen. I ett sovrum kanske du i stället väljer svagare kulörer som harmoniera­r med varandra för att skapa en känsla av lugn. Din personligh­et är också en faktor att räkna med. Får du energi från starka färger, välj då kulörer därefter.

Du kan tänka likadant när det gäller köket. Om det ligger i norrläge har du sällan direkt sol och får därför ett kallare ljusinsläp­p. Då kan du värma upp rummet med en gul färg eller tapet. I rum som är väldigt soliga kan du göra tvärtom. Där kanske du får för mycket av det goda och vill kyla ner färgen med någon nyans av blått. Och det finns många sätt att kombinera varmt, kallt, ljust och dovt.

– Mörka och varma kulörer gör att rummet känns mindre och väggarna upplevs närmare varandra. Samtidigt upplevs rummet som mer ombonat och mysigt. Ljusa och kalla kulörer öppnar tvärtom upp och ger en känsla av rymd. Varma och dova kulörer gör ofta att rummet upplevs mysigt och hemtrevlig­t. Kallare och ljusare toner är bra för att skapa en mer modern och minimalist­isk stil.

Ljusa tak och väggar ger rent allmänt en känsla av större och luftigare rum. Och ett ljust tak som har mörka väggar ger en känsla av en högre höjd på rummet. Målar du horisontel­la ränder får du större bredd.

– Vill du ha ljust måste du inte använda vitt, men du bör undvika dova kulörer. Håll dig i stället till svagt brutna kulörer som rosa, ljusgrönt, beige eller ljusgrått. Du kan också ta in mörka accenter för att skapa kontraster, då upplevs rummet som ännu ljusare.

 ??  ?? Att låta möblerna vara vita och låta väggen stå för färgen är ett smart trick som ger ett spännande och lite ovanligt intryck. Fondväggen på bilden är målad med Beckers Mossa nummer 801.
Att låta möblerna vara vita och låta väggen stå för färgen är ett smart trick som ger ett spännande och lite ovanligt intryck. Fondväggen på bilden är målad med Beckers Mossa nummer 801.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden