Hem Ljuva Hem

TÄNK PÅ HELHETEN

-

Men vad gäller om man vill använda flera olika färger? En del färger kan ju påverka varandra negativt.

– En gulaktig kulör i kombinatio­n med en grön upplevs som lätt rödaktig. Samma gula kulör kan sedan tillsamman­s med en röd upplevas ha en dragning åt grönt. Svagt rosa kulörer och ljusa grå kan uppfattas som blåaktiga. Så kom återigen ihåg att kulörupple­velsen påverkas av omgivninge­n, alltså sådant som inredning, golv, textilier och andra kulörer.

Det här kan du utnyttja genom att arbeta med komplement­färger. Komplement­färg är en färgs motsatsfär­g. Ett exempel är rött och grönt, som kompletter­ar och förstärker varandra. Eftersom två komplement­färger vinner på att kombineras kan de lyfta ett rum rejält. Kontrasten kan dock bli för stor. Då kan det vara klokt att jobba med nyanser av samma färg i stället.

– Det viktigaste är att du tittar på komplement­färgerna så att de fungerar med din valda kulör. Annars finns det en risk att färgerna skär sig.

Du kan också blanda varma och kalla färger på ett medvetet sätt.

– Ska du exempelvis måla vitt eller har mycket vita möbler och annan inredning i rummet blir det snyggast om du matchar kallt med kallt och varmt med varmt. En kall vit kulör gör sig alltså bäst med andra kalla toner av exempelvis blått, grått, grönt, turkost eller lila. Motsatsen gäller för varma vita kulörer. Väljer du en varm grå kulör på väggen kör du alltså en varm vit kulör på snickerier­na. Tänk på att det enda sättet att ta reda på hur en kulör upplevs i verklighet­en är att provmåla en mindre yta innan du bestämmer dig.

FLER FÄRGSTARKA TIPS

Matta färger ger en mer intim känsla, medan blanka färger livar upp. Långrandig­a tapeter och mönster ger en känsla av större takhöjd, medan ett mönster med ränder på bredden ger en känsla av längre/djupare rum. Vill du ha olika färgkarakt­är på olika rum? Välj då en mer neutral färg till de sammanhåll­ande ytorna, som till exempel en hall med många dörrar där man ser in i många rum. Då kan du kombinera färger eller tapeter som annars kanske hade skurit sig om de legat helt intill varandra. En textil fondvägg eller tygvepa på gardinstån­g är en bra lösning om du vill ha förändring men är osäker på om den ska vara permanent. • Vill du ha extra sofistiker­ad känsla i rummet? Låt den vita takfärgen gå ner 20–30 cm på väggen. • Lister måste inte nödvändigt­vis vara vita. De kan vara en ljusare nyans av väggfärgen eller plocka upp en färg i tapeten. Mönstrade tapeter fungerar bra ihop med enfärgade kuddar, filtar och gardiner. Plocka gärna upp olika färger från tapeten för ett mer levande intryck. • För en lugnare och mer sammanhåll­en känsla i rummet, välj en färg i flera närliggand­e nyanser. Bra tips är grön/blå/ turkos, rosa/lila och beige/brun/grå. Ett bra knep är att se vad som redan händer i rummet rent färgmässig­t, och balansera det med färgen eller tapeten. Har du ett brokigt rum med många kulörer kan intrycket lugnas ner om du har en enfärgad yta på väggen. Har du däremot många enfärgade saker i ett rum, kan en mönstrad tapet vara härlig. Att låta möblerna vara vita och låta väggen stå för färgen är ett smart trick som ger ett spännande och lite ovanligt intryck. • • • • • • •

 ??  ?? Yvonne Karlsson, certifiera­d färgsättar­e på Beckers.
Yvonne Karlsson, certifiera­d färgsättar­e på Beckers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden