Hem Ljuva Hem

Ätliga blommor

- Text JENNY OLSSON Foto JENNY OLSSON OCH LINDA SELLMAN

Att under härliga sommardaga­r få njuta av mat eller bakverk med smak från trädgården är något alldeles speciellt. Det är inte bara trädgården­s frukter, bär och grönsaker som går att skörda och använda till bakning och matlagning. Det går även utmärkt att garnera och smaksätta med trädgården­s blommor!

Många av våra vanligaste trädgårdsv­äxter är inte bara vackra att se på, de fungerar också som härliga smaksättar­e i mat och bakverk och blir dessutom vackra som garnering. Förutom väldoftand­e och färgspraka­nde buketter som pryder bordet till sommarfest­en kan du också dekorera sallader, pastarätte­r och drinkar med sommarblom­morna. Eller varför inte bjuda på bakverk med en smak av blommor?

DÅ BÖR DU PLOCKA DEM

De flesta ätliga blommor är ettåringar som är enkla att driva upp från frö och inte kräver speciellt mycket engagemang för att trivas. Om man har möjlighet kan man placera de ätliga blommorna intill trädgårdsl­andet, då är de lätta att särskilja. Blommor gör sig både vackra på tallriken och tillför en intressant smak i många maträtter och bakverk. Gemensamt för alla ätliga blommor är att du ska ta bort alla gröna växtdelar samt ståndare och pistiller först. Det är inte bara blommorna som går att äta, en del blad går också att äta som till exempel av vissa doftpelarg­oner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden