Hem Ljuva Hem

FÅNGA AROMEN

-

För att ta till vara blommornas smak när de är som bäst bör du plocka dem när de är i knopp eller nyutslagna. Om blommorna är plockade i trädgården och växer en bit bort från vägen kan du låta bli att skölja dem för att behålla alla aromer. Om du ska skölja dem ska du göra det försiktigt i kallt vatten och sedan låta dem ligga och torka på ett papper.

Det bästa är att skörda blommorna tidigt på dagen då lite av morgonens dagg ligger kvar och sommarhett­an inte har hunnit ta bort en del av blommornas härliga arom. Kommer blommorna från den egna trädgården kan du också vara säker på att de inte är besprutade. När du plockar ätliga blommor måste du naturligtv­is vara säker på att det är blommor som går att äta. För barnfamilj­er är det också en trygghet att bara ha ätliga blommor i trädgården, då barn ofta är nyfikna och gärna testar att smaka. Då är det ingen fara om de stoppar någon blomma i munnen. Däremot kan det vara bra att inte introducer­a ätliga blommor för barnen. För de riktigt små barnen kan det vara svårt att hålla isär vad som är ätligt eller inte då de kommer i kontakt med växter på andra ställen.

NJUT AV BLOMMORNA LÄNGE

Precis som allt annat som skördas i trädgården, smakar också blommor som bäst när de är färska. Men det går att förvara dem på olika sätt för att kunna njuta av dem när sommarmåna­derna är förbi.

Att kandera blomblad från exempelvis rosor eller penséer är ett sätt att göra blommorna hållbara. De blir dessutom en väldigt vacker dekoration på tårtor och bakverk. Ett annat sätt är att frysa ner blommor, till exempel gurkört. Du kan frysa dem som de är eller lägga dem som dekoration i iskuber. Att göra vitvinsvin­äger med till exempel rosenblad eller att lägga torkad lavendel i socker är ett annat sätt att konservera blommorna. Man kan även torka blomblad från till exempel ringblomma och ros eller blad från smultron. De kan sedan blandas med hett vatten och drickas som de är eller blandas i te som extra smaksättar­e.

 ??  ?? Frys in gurkört i isbitar för en fin effekt i glaset.
Frys in gurkört i isbitar för en fin effekt i glaset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden